GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Europarådet vill försonas med Ryssland

Europarådet har enats om att låta Ryssland åter delta i dess arbete, efter en flera år lång dispyt som följde den ryska annekteringen av Krimhalvön.
Europarådet • Publicerad 17 maj 2019
Finlands utrikesminister Timo Soini, Rysslands dito Sergej Lavrov och Europarådets generalsekreterare Thorbjørn Jagland i Helsingfors.
Finlands utrikesminister Timo Soini, Rysslands dito Sergej Lavrov och Europarådets generalsekreterare Thorbjørn Jagland i Helsingfors.
Foto: Vesa Moilanen/Lehtikuva via AP/TT

Rådets ministerkommitté har vid ett möte i Helsingfors enats om en kompromiss, som innebär att Ryssland åter får lov att rösta i samarbetsorganisationens parlamentariska församling, Pace.

Med anledning av den illegala annekteringen av Krim 2014 drogs de ryska representanternas rösträtt i Europarådet in. Ryssland svarade med en bojkott och har de senaste två åren inte betalat sin del av rådets årliga budget.

"På jämlik grund"

Frankrike och Tyskland har drivit på för att få till en kompromiss, medan Ukraina har försökt blockera en sådan.

I ett officiellt yttrande slår ministerkommittén fast att "alla medlemsstater bör ha rätt att delta på jämlik grund i ministerkommittén och i den parlamentariska församlingen". Samtidigt understryker man att "en av de grundläggande skyldigheter" som medlemsstaterna har är att betala sin del av rådets budget.

I praktiken innebär det sannolikt att Ryssland får lov att delta när Europarådets nya generalsekreterare ska väljas i juni, vilket varit ett av landets främsta krav.

Ukraina kritiskt

Ukraina anser att Europarådet lägger sig platt för Ryssland.

– Vi vill att Ryssland ska stanna i Europarådet, men vi vill att Ryssland följer sina skyldigheter och åtaganden i alla beslut som fattats till följd av ryska angrepp mot Ukraina, säger Dmytro Kuleba, Ukrainas representant i Europarådet.

Ryssland, som varnat för "långtgående konsekvenser" i det fall man inte välkomnas tillbaka, anser att Europarådet behöver Ryssland.

– Vi har inte för avsikt att lämna Europarådet, säger den ryske utrikesministern Sergej Lavrov, som tillägger att Europarådet "bör inse" att man inte kommer kunna säkerställa europeisk säkerhet utan rysk inblandning.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer