Annons
Nyheter

Europas arbetare enas i virtuella kampsånger

Miljoner människor brukar vanligtvis gå ut på gatorna för att demonstrera på första maj. Men i år är ingenting sig likt – nu väntar manifestationer på balkonger och nätet.
Förstamaj • Publicerad 1 maj 2020
Förstamajfirare höjer sina nävar i Greklands huvudstad Aten 2019. I år blir det en annorlunda högtidsdag för världens arbetarrörelser. Arkivbild.Foto: Petros Giannakouris/AP/TT
Varje år på första maj anordnas en stor gratiskonsert i Italiens huvudstad Rom. Men i år kommer den att genomföras utan publik – och i stället direktsändas av landets public service-bolag. Arkivbild.Foto: Corrado Giambalvo/AP/TT

Första maj brukar innebära stora demonstrationer i Frankrike. Men eftersom coronaviruset förbjuder offentliga sammankomster försöker man komma på nya sätt att uppmärksamma arbetarnas internationella högtidsdag. En grupp bestående av sju fackförbund manar sina medlemmar till "balkongdemonstrationer", rapporterar franska The Local.

"Låt oss alla, trots att vi är instängda, demonstrera med plakat, banderoller eller genom att invadera sociala medier och verkligen ge den här dagen kollektiv styrka", står det i ett uttalande från förbunden, som i år särskilt vill lyfta situationen för lågavlönade "osynliga" arbetare, som vårdpersonal och affärsbiträden, som visat sig vara så viktiga när samhällen stängs ner.

Digital kampanj

Annons

I Storbritannien är Trades Union Congress (TUC) inne på samma spår. Organisationen, en sammanslutning av 48 fackförbund med över 5,5 miljoner medlemmar, har ställt in sina förstamajaktiviteter – men anser att det är viktigare än någonsin att belysa arbetarnas bidrag till samhället.

TUC har därför tagit initiativ till en digital kampanj där människor uppmanas att tacka en arbetare som har gjort skillnad i deras liv och sedan publicera videoklippet i sociala medier.

Det italienska förstamajfirandet är en folkfest, i synnerhet i Rom. Vanligtvis brukar partisanernas kampsång "Bella ciao" ljuda över huvudstaden där det traditionsenligt anordnas en gratiskonsert. I år kommer den dock att genomföras utan publik, som i stället får ta del av skönsången i public service-kanalen Rais direktsändning.

I Grekland är det förbjudet för mer än tio personer att träffas på en och samma gång. Men kommunistiska fackförbund kan ändå komma att arrangera en symbolisk manifestation utanför parlamentet i Aten, rapporterar AFP. Och i Indonesien väntas fackförbund genomföra en marsch i Jakarta, trots att det är förbjudet, enligt nyhetsbyrån.

Digital första maj

Den svenska arbetarrörelsen har ställt in sitt firande och Socialdemokraternas Stefan Löfven, LO:s Karl-Petter Thorwaldsson och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt kommer i stället att hålla tal på Facebook och Youtube. I Danmark, där det är förbjudet för fler än tio människor att samlas på en och samma gång, bjuder det största fackförbundet FH in till en digital första maj.

I USA och Kanada firas Labor Day i september – inte i maj. Även Australien och Nya Zeeland uppmärksammar arbetares villkor på andra datum.

Fakta: Rötter från 1800-talet

Första maj är den internationella arbetarrörelsens högtidsdag. Den har sin upprinnelse i den amerikanska arbetarrörelsens kamp för åtta timmars arbetsdag i slutet av 1800-talet. Kampanjen fick stor uppslutning i Chicago, där strejkande arbetare besköts av polis på torget Haymarket 1886.

Till Andra internationalens första kongress 1889 föreslog den amerikanska delegationen att första maj fortsättningsvis skulle bli den internationella arbetarrörelsens manifestationsdag. Så blev också beslutat.

Demonstrationerna utvecklades efter hand till att manifestera arbetarrörelsens allmänna krav på samhällsomvandling.

Källa: Nationalencyklopedin

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons