Annons
Nyheter

Europol tvingas radera data

Europol måste radera all data om personer som inte kan bevisas ha brottsligt samröre. Det meddelar EU:s datatillsynsman EDPS, som uppger att beslutet kommer efter en undersökning som inleddes 2019.
EU • Publicerad 11 januari 2022
Europols huvudkontor i nederländska Haag. Arkivbild.
Europols huvudkontor i nederländska Haag. Arkivbild.Foto: Mike Corder/AP/TT

EDPS gav för två år sedan Europol en reprimand för att polismyndigheten fortsatt lagra information i stor omfattning, vilket "utgör en risk för enskilda individers grundläggande rättigheter".

Sedan dess ska Europol ha infört vissa åtgärder, men inte ha gått med på begäran om ett slutdatum för när datan skulle tas bort.

Annons

"Det innebär att Europol behöll informationen längre än nödvändigt", skriver EDPS i ett uttalande, och meddelade i förra veckan Europol att gränsen för att lagra uppgifter i fråga var sex månader.

Europol har ett år på sig att göra sig av med informationen på ett säkert sätt.

EDPS avslöjar inte hur mycket data det gäller, men enligt brittiska The Guardian handlar det om fyra petabyte, eller fyra miljoner gigabyte.

Rättad: I en tidigare version av texten fanns en felaktig konvertering mellan petabyte och gigabyte.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons