unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Första fallet av Wuhanvirus i Norden

I Finland har en kinesisk turist konstateras bära på det nya coronaviruset – det första bekräftade fallet i Norden.
Antalet smittade i Kina är nu minst 6 000, varav 1 459 fall har bekräftats under ett enda dygn. Dödstalet är uppe i över 130.
Gratis ansiktsmasker delas ut i Hongkong.
Gratis ansiktsmasker delas ut i Hongkong.
Foto: Achmad Ibrahim/AP/TT

Tillståndet är kritiskt för minst drygt 200 patienter, uppger kinesiska vårdmyndigheter enligt flera medier.

Världshälsoorganisationen WHO meddelar att en särskild kommitté samlas på torsdagen för att avgöra om ett internationellt hälsonödläge ska utlysas, Beslutet har tagits av WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus.

På ett pressmöte säger Tedros Adhanom Ghebreyesus att han och Kinas president Xi Jinping kommit överens om att skicka internationella specialister till landet.

– De ökade antalet är förstås oroande, men antalet utanför Kina är fortfarande relativt litet, säger WHO-chefen och uppmanar världens länder till att bemöta utbrottet genom att följa vetenskapliga och medicinska rön och råd.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

President Xi beskriver i sin tur arbetet med att förebygga och tygla viruset som en "allvarlig och komplex uppgift", enligt statliga medier. I många städer rör sig få människor på gatorna, och de som är ute bär ansiktsmasker.

"Viruset en demon"

Xi liknade viruset vid en demon när han mötte WHO-chefen i Peking i tisdag.

WHO:s chef för WHO:s program för hälsonödlägen, Michael Ryan, säger att experternas närvaro i Kina enbart är ett sätt att utöka det globala samarbetet och absolut inget underkännande av den kinesiska hanteringen.

– Låt mig understryka att Kina gör de rätta sakerna och svarar genom massiva insatser.

WHO:s expert Maria Van Kerkhove lägger till att det ännu inträffat några större utbrott bland sjukvårdare som arbetar med smittade, vare sig i Wuhan eller i andra delar av Kina.

Av dem som dött till följd av coronaviruset är majoriteten äldre och multisjuka.

Få fall utanför Kina

Tidigare har de som smittats utanför Kina varit personer som besökt eller varit i närheten av Wuhan. Men på tisdagen rapporterade Tyskland och Japan sina första fall av spridning mellan människor utanför Kina. Även en person i Vietnam ska ha smittats utanför Kina.

Första nordiska fallet har också konstaterats. En kinesisk turist från Wuhan, som isolerats på Lapplands centralsjukhus i Rovaniemi i Finland, har smittats av viruset, enligt Institutet för hälsa och välfärd (THL).

– Det var väntat att viruset skulle komma via turister till Finland. Risken för att viruset sprider sig i Finland är fortfarande väldigt liten, så det finns inga skäl för oro, säger THL:s direktör Mika Salminen till Svenska Yle.

I Finland misstänks 15 människor kunna ha smittats av viruset. De undersöks nu inom sjukvården.

Tyskar testas

I Tyskland ska 40 personer testas efter att fyra personer smittats. Det rör sig om fyra personer på ett företag i Bayern, varav minst en smittats av en kollega från Kina som varit på besök på deras arbetsplats. Kvinnan ska enligt uppgift först på hemresan ha upptäckt symptom.

"Totalt har omkring 40 anställda vid företaget identifierats som potentiella närkontakter. Som en förebyggande åtgärd så ska alla inblandade testas på onsdagen", säger Bayerns vårdminister Melanie Huml i ett uttalande.

De första bekräftade fallen i Mellanöstern har konstaterats i Förenade arabemiraten, där fyra personer i samma kinesiska familj har drabbats av sjukdomen, rapporterar Reuters.

Totalt 15 länder har konstaterat fall av coronaviruset, enligt WHO.

Läs mer

Mattias fick en ny chans – och tog den

Idol

Mattias fick en ny chans – och tog den

Mattias Nederman är vidare i Idol.

Många bedrägeriförsök mot 40-talister

Brott

Många bedrägeriförsök mot 40-talister

Använde Ystadsbons personnummer och beställde varor för 5 000 kronor.

Anna Hallberg, Donia Saleh och Nina Björk.

Kultur

Anna Hallberg, Donia Saleh och Nina Björk tar plats på kritikerlistan

Recensenterna väljer de bästa böckerna just nu. Åsa Linderborg kvar i topp.

Alex Schulmans barndomsskildring sätter ord på det tystade

Kultur

Alex Schulmans barndomsskildring sätter ord på det tystade

Alla medelålders säger: ”Vi pratade liksom aldrig om någonting i min familj. Inte på riktigt.”

Förre rektorn polisanmäler kommunen

Turerna fortsätter

Förre rektorn polisanmäler kommunen

Polisanmälan mot Mattias Liedholm läggs ner.

Samtliga tre personer - 12, 21 och 22 år - omkom när bilen körde av vägen och in i ett träd på länsväg 832 mellan Skabersjöby och Torup öster om Malmö på torsdagskvällen.

Nyheter

Svedala: 12-årig pojke en av de döda när bil körde in i träd

Tre personer har avlidit efter en singelolycka i Svedala kommun.