Annons

Ex-påve Benedictus backar från bok

Vatikanen • Publicerad 14 januari 2020
Dåvarande påve Benedictus XVI hälsar folksamling i Vatikanen. Bilden är från 2005.
Dåvarande påve Benedictus XVI hälsar folksamling i Vatikanen. Bilden är från 2005.Foto: Domrnico Stinellis/AP/TT

Den pensionerade före detta påven Benedictus XVI har skapat en kontrovers inom Vatikanen. Benedictus sade på tisdagen att han felaktigt hade blivit omnämnd som medförfattare till en bok skriven av en konservativ kardinal. Kontroversen blev offentlig när den franska tidningen Le Figaro publicerade ett utdrag ur boken Våra hjärtans djup, skriven av kardinal Robert Sarah, betraktad som ultrakonservativ av Vatikankännare.

Den 92-årige Benedictus bild pryder bokens omslag, där han också står som medförfattare till verket. Benedictus sekreterare Georg Gaenswein meddelade att ex-påven lämnat textutdrag till Sarah, men han hade inte gått med på att ha namn och bild på omslaget.

Annons

Boken tar bland annat upp frågan om celibat bland präster inom katolska kyrkan. Benedictus säger i boken att "inte kan tillåta sig att vara tyst" och att han inte vill se någon förändring om celibat.

Påve Franciskus säger sig vilja ha kvar celibat, men uppges överväga modifieringar för präster i områden där katolska kyrkan har svårt att rekrytera, såsom Amazonas.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons