Nyheter

Ex-president: Jag kommer att frihetsberövas

Colombia • Publicerad 4 augusti 2020
Colombias tidigare president Álvaro Uribe uppger att han ska frihetsberövas i koppling till en pågående brottsutredning mot honom. Arkivbild.
Colombias tidigare president Álvaro Uribe uppger att han ska frihetsberövas i koppling till en pågående brottsutredning mot honom. Arkivbild.Foto: Fernando Vergara/AP/TT

Colombias tidigare president Álvaro Uribe uppger att landets högsta domstol har beslutat att han ska frihetsberövas i samband med den pågående utredningen mot honom gällande mutbrott och bedrägeri.

Uribe, som beskrivits som en mentor åt Colombias nuvarande president Iván Duque, har kontinuerligt tillbakavisat anklagelserna och samtidigt ifrågasatt domstolarnas oberoende.

"Fråntagandet av min frihet får mig att känna innerlig sorg för min fru, för min familj och för de colombianer som ännu tror att jag har gjort något bra för landet," skriver Uribe i ett inlägg på Twitter.

Den före detta presidenten uppger inte huruvida det kommer att röra sig om husarrest eller om en faktisk fängelsevistelse.

Álvaro Uribe styrde Colombia mellan 2002 och 2010 och satte i gång en militäroffensiv mot landets vänstergerillor. Han har under en längre tid anklagats för samröre med de paramilitära högergrupper som stridit med gerillorna.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.