Annons
Nyheter

Putin och Tokajev i samtal om Kazakstan

Rysslands president Vladimir Putin och Kazakstans dito Kasym-Zjomart Tokajev har diskuterat situationen i Kazakstan.
Samtidigt kommer uppgifter om att Karim Masimov, tidigare chef för Kazakstans säkerhetstjänst KNB, har gripits anklagad för förräderi.
Kazakstan • Publicerad 8 januari 2022
Soldater bevakar torget i Almaty.
Soldater bevakar torget i Almaty.Foto: Vladimir Tretjakov/AP/TT
Den dåvarande kazakiska säkerhetschefen Karim Masimov (till vänster) skakar hand med USA:s dåvarande utrikesminister Mike Pompeo 2019.
Den dåvarande kazakiska säkerhetschefen Karim Masimov (till vänster) skakar hand med USA:s dåvarande utrikesminister Mike Pompeo 2019.Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT

Kommittén för nationell säkerhet (KNB), ett slags efterföljare till Sovjettidens KGB, meddelar på lördagen att dess tidigare chef Karim Masimov frihetsberövades i torsdags sedan en förundersökning om anklagelser om högförräderi inletts, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Flera andra personer uppges också ha gripits.

Det framgår inte av KNB:s uttalande vad som ligger till grund för anklagelserna.

Tungviktare

Annons

Den inflytelserike Masimov har varit en tungviktare på den politiska scenen i Kazakstan i flera år och är nära allierad med landets tidigare president Nursultan Nazarbajev. Men Masimov fick sparken som chef för KNB tidigare i veckan sedan demonstranter i Kazakstans största stad Almaty stormat regeringsbyggnader.

Sparkandet av Masimov ses som ett sätt för president Kasym-Zjomart Tokajev att försäkra sig om säkerhetstjänstens lojalitet, skriver nyhetstjänsten eurasianet.org.

Den 81-årige Nazarbajev uppges vara kvar i huvudstaden Nur-Sultan och ska inte ha lämnat landet vilket tidigare rykten har påstått, rapporterar AFP med hänvisning till ett uttalande från Nazarbajevs pressekreterare. Nazarbajev uppmanar folk att sluta upp kring Tokajev, som han själv handplockade som sin efterträdare.

Nazarbajev antas dock fortfarande vara den som bakom kulisserna har kontrollen i landet och mycket av folkets ilska förefaller vara riktad mot den tidigare presidenten, som med järnhand styrde Kazakstan under 29 år.

Våldsamt

Oroligheterna blossade upp under nyårshelgen, först som protester mot höjda energipriser men demonstranterna kom snart att rikta in sig mot det auktoritära styret. Tiotals människor rapporteras ha dödats i oroligheterna, men det förekommer olika uppgifter om det exakta antalet.

Omkring 4 400 människor har gripits, enligt inrikesdepartementet.

I fredags sade Tokajev att säkerhetsstyrkor har rätt att skjuta skarpt mot demonstranter utan förvarning. "Beväpnade banditer" ska förgöras, sade presidenten i ett tv-tal samtidigt som minst 2 500 ryska elitsoldater landade i Kazakstan för att återställa ordningen.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch kräver att rätten att skjuta skarpt omedelbart dras tillbaka och att grundläggande mänskliga rättigheter ska respekteras.

Samtal med Putin

Rysslands president Vladimir Putin och Kasym-Zjomart Tokajev diskuterar åtgärder för att "återupprätta ordningen" i Kazakstan, rapporterar AFP. De två har haft ett längre telefonsamtal och har kommit överens om fortsatt tät kontakt, enligt Kreml.

Enligt det ryska försvarsdepartementet har soldater från en Moskvaledd regional säkerhetsstyrka (CSTO) anlänt till landet efter det att Tokajev begärt hjälp.

Annons

Läget i Almaty beskrivs som lugnt men spänt. Soldater fortsätter att bevaka torget där demonstranter tidigare i veckan stormade regeringsbyggnader. En nationell sorgedag för offren för oroligheterna har utlysts till på måndag.

All amerikansk personal som inte är absolut nödvändig för att sköta verksamheten vid generalkonsulatet i Alamy tillåts lämna Kazakstan med sina familjer. Detsamma gäller familjemedlemmar till amerikanska regeringsanställda i landet, meddelar USA:s utrikesdepartement.

Fakta: Kazakstan

Den tidigare Sovjetrepubliken Kazakstan utropade en självständig stat i oktober 1991. Landet har en stor rysk befolkning och Ryssland är fortsatt landets viktigaste allierade.

Det centralasiatiska landet är rikt på naturtillgångar och oljeexporten står för cirka 70 procent av exportintäkterna.

Landet har en befolkning på 18,7 miljoner invånare. Ytan omfattar 2,7 miljoner kvadratkilometer, vilket är i storlek med Argentina. Huvudstad är Nur-Sultan (tidigare Astana) och landets största stad är Almaty.

Landets första president Nursultan Nazarbajev drev i 29 år ett auktoritärt styre med begränsat utrymme för politisk opposition och medier. När han avgick 2019 togs posten över av hans allierade Kasym-Zjomart Tokajev. Nazarbajev har fortsatt stort inflytande i andra maktroller i bakgrunden.

När landet höll parlamentsval i januari förra året bojkottades det av det enda registrerade oppositionspartiet.

Undantagstillstånd med nattligt utegångsförbud har utfärdats och gäller fram till den 19 januari. Presidenten har även upplöst regeringen.

Källór: Nationalencyklopedin, AFP

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons