Annons
Nyheter

Exledares jetset-dotter vill bli premiärminister

Paetongtarn Shinawatra kandiderar till posten som Thailands nästa premiärminister, bekräftar landets största oppositionsparti.
36-åringen har en halv miljon följare på Instagram och uppges leva ett "jetset-liv" i sus och dus.
Thailand • Publicerad 5 april 2023
Paetongtarn Shinawatra, yngsta dotter till Thailands tidigare ledare Thaksin Shinawatra, vid en valkandidatsregistrering i Bangkok.
Paetongtarn Shinawatra, yngsta dotter till Thailands tidigare ledare Thaksin Shinawatra, vid en valkandidatsregistrering i Bangkok.Foto: Sakchai Lalit/AP/TT

Paetongtarn Shinawatra, dotter till miljardären och tidigare premiärministern Thaksin Shinawatra, står i stark kontrast till sina rivaler – två tidigare arméchefer med en sammanlagd ålder på 146 år.

I kungadömets val i maj ställs Paetongtarn Shinawatra mot den 69-årige sittande premiärministern Prayut Chan-O-Cha, som tog makten i en militärkupp 2014, och den tidigare generalen Prawit Wongsuwan, 77.

Annons

Trots att 36-åringen, som delvis utbildats i Storbritannien, är gravid i åttonde månaden har hon den senaste tiden kampanjat energiskt för sitt partis räkning.

– Människor som tycker att gravida kvinnor eller mammor inte kan vara ledare är idioter, säger den 67-åriga väljaren och Bangkokbon Chuthamas Thriwarin.

Thailands ledande politiker kan delas in i två grupper: de som stöds av Thailands militär och kungahus, och de mer reformistiska oppositionella där Paetongtarn Shinawatras parti Pheu Thai ingår.

Hennes pappa Thaksin tvingades bort från makten 2006, och gick då i landsflykt för att undslippa ett fängelsestraff för påstådd korruption. Trots exilen i Dubai är telekommagnaten fortsatt älskad av väljare på den thailändska landsbygden och inom arbetarklassen – men hatad av landets mäktiga militära och kungliga elit.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons