Annons

Exmilitär sköt kritisk journalist för pengar

Slovakien • Publicerad 13 januari 2020
Fyra personer står åtalade för morden på den kände slovakiske journalisten Jan Kuciak och hans flickvän. En domstolstjänsteman sorterar det omfattande bevismaterialet i rättegången som hålls i en specialdomstol i Pezinok.
Fyra personer står åtalade för morden på den kände slovakiske journalisten Jan Kuciak och hans flickvän. En domstolstjänsteman sorterar det omfattande bevismaterialet i rättegången som hålls i en specialdomstol i Pezinok.Foto: Petr David Josek/AP/TT

En före detta soldat erkänner att han genomförde ett beställningsmord på den kände journalisten Jan Kuciak i Slovakien. Exmilitären Miroslav Marcek sade att han sköt ihjäl 27-årige Kuciak och dennes flickvän i deras hem utanför Bratislava i februari 2018.

Marcek är en av fyra åtalade i en rättegång om morden som hålls i en specialdomstol i Pezinok. Marcek sade att en medåtalad hade erbjudit honom pengar för att utföra mordet. Den medåtalade Tomas Szabo, som tidigare varit polis, ska också ha kört Marcek till parets villa.

Annons

Marcek sade under rättegången att han inte visste vilka offren var:

– Jag vill be om ursäkt till de som drabbats av det som jag gjort. Men ingenting kan gottgöra det, det finns ingen tillfredsställande ursäkt.

Vid den pågående rättegången står fyra åtalade för delaktighet i morden. I december dömdes en man till 15 års fängelse för inblandning.

Morden utlöste stora protester som i fjol tvingade den dåvarande premiärministern Robert Fico att avgå.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons