Annons
Nyheter

Expert: Biden tog bladet från munnen

Amerikanska presidenter kritiserar sällan sina föregångare.
Därför var Joe Bidens tal på årsdagen av Kapitoliums stormning anmärkningsvärt, konstaterar en USA-kännare.
USA • Publicerad 6 januari 2022
Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet. Arkivbild.
Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet. Arkivbild.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
USA:s president Joe Biden talade på årsdagen för stormningen av Kapitolium.
USA:s president Joe Biden talade på årsdagen för stormningen av Kapitolium.Foto: Drew Angerer/AP/TT

När Joe Biden svors in, bara några veckor efter att Donald Trumps anhängare med våld tog sig in i kongressbyggnaden Kapitolium den 6 januari 2021, talade presidenten om att ena landet.

På årsdagen av de dramatiska händelserna sade Biden att det rörde sig om en attack på USA:s grundläggande värderingar, på demokratin i sig, och att hans föregångare – som han inte nämnde med namn – bar ansvaret.

Annons

– Biden har velat undvika direkt kritik av Trump, men nu tog han bladet från munnen. Det har att göra med att det är en så exceptionell händelse han talar om. Även om han inte nämner honom vid namn är det ovanligt med så skarp kritik av sin föregångare, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, till TT.

Blanck säger att det är vanligt att gamla motståndare jobbar tillsammans – exempelvis Barack Obama, George W Bush och Bill Clinton. Trump ingår inte i den skaran.

"Oerhört splittrat"

I talet gav Biden sin definitiva historieskrivning om vad det var som hände den 6 januari.

– USA är så oerhört splittrat, man kan inte ens enas om en beskrivning om vad som hände. Trumpanhängare och många republikaner säger att det var protester, Biden kallar det för ett "armed insurrection" (väpnat uppror) och en attack mot demokratin, fortsätter Blanck.

Biden valdes på löftet att vara en enande president och försöker ofta hitta kompromisser, säger Blanck, och det vill han fortfarande göra.

– Han drar dock en tydlig gräns vid stormningen den 6 januari. Det är inte en fråga om att han vill hitta en kompromiss – här råder ingen tvekan om vad som hände och vem som var skyldig.

"Biden är optimist"

I talet sade Biden att USA står inför ett vägskäl – kommer demokratin i landet att hålla och kommer man att acceptera politiskt våld? Biden uttryckte det som en strid om nationens själ.

– Biden är alltid en optimist. Han säger att han tänker ta den kampen och att "vi kommer att vinna", säger Blanck.

I slutet av talet gjorde han också något nytt.

– Han avslutar alltid med att be Gud välsigna USA, det amerikanska folket och trupperna. Nu har han lagt till dem som bevarar vår demokrati. Det hade jag inte hört tidigare. Det är också för att understryka hur viktig den här frågan är.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons