Annons
Nyheter

Expert: Möte med Tiktok ger ingenting

Regeringen hoppas med dagens ministermöte få bolag som Tiktok att bli mer offensiva mot gängrekryteringar på sociala medier.
– Det kommer inte att ge någonting, säger sociala medier-experten Emanuel Karlsten.
Politik • Publicerad 20 september 2024
Sveriges justitieminister Gunnar Strömmer och Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard på en presskonferens i augusti. Arkivbild.
Sveriges justitieminister Gunnar Strömmer och Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard på en presskonferens i augusti. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Nordens justitieministrar träffas i dag utanför Uppsala. Dit har också företrädare för Meta, Google, Snapchat och Tiktok bjudits in.

Syftet är att se vad man kan göra för att stoppa gängens rekrytering av unga via digitala medieplattformar inom ramen för nuvarande lagar. Karlsten tror inte att det kommer ut något konkret från mötet.

Annons

– Det är en politisk uppvisning, säger han.

"Bryr sig inte"

Enligt Karlsten bryr sig inte de globala bolagen särskilt mycket om vad de nordiska ministrarna tycker.

– Men de bryr sig om sina plattformar, varumärken och affärer.

Enligt Karlsten är det inte heller Facebookgrupper eller Tiktok-konton som främst är problemet när gängen rekryterar unga via sociala medier.

– Visst, det pågår en slags grooming. Men det är inte kriminellt att visa upp en viss livsstil i sociala medier. Problemet är att de sedan länkar vidare till krypterade appar som till olika Telegramgrupper, och de byts ut hela tiden.

Myndigheterna kan inte tvinga bolagen från att avstå från att erbjuda krypterade tjänster. Det kräver i så fall lagändringar.

– Principerna som står på spel då är om vi ska tillåta hemliga samtal mellan medborgare eller inte, säger Karlsten.

Effektiva kanaler

Plattformarna har enligt EU-lag inget strikt ansvar för vad användarna lägger upp eller skyldighet att aktivt leta efter olagligt material. Däremot har de en skyldighet att agera om de får en underrättelse från rättsliga myndigheter om brottsligt material.

– Man kanske är ute efter mer effektiva kanaler för sånt borttagande när man hittar något brottsligt, säger juristen Daniel Westman, specialiserad i mediarätt, om dagens möte.

Plattformarna kan själva plocka bort material som strider mot användarvillkoren eller är olagligt, men då måste de motivera sitt beslut och ge användaren en möjlighet få saken prövad.

Annons

Westman påpekar att det kan vara svårt för plattformarna själva att hitta konton eller inlägg som är brottsliga utan information från polisen, eller på egen hand bedöma vad som är olagligt.

– Så det bygger på att polis och åklagare har den kännedomen och talar om det.

Westman kan också tänka sig att polisen vill få ut mer information från plattformarna om användarna av olika konton.

– Där är det ganska tydligt vad lagstiftningen sätter för gränser. Där har ju inte plattformarna så stort utrymme att gå med på något, säger han.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons