Annons
Nyheter

Expert: Så farligt är det att vara på Tiktok

Alla sociala medier innebär säkerhetsrisker. Men Tiktok har en unik koppling till en stat ökänd för övervakning, något som kan innebära problem för både privatpersoner och företag. Det menar en expert på området som TT pratat med.
– Låt inte barnen vara ensamma på sociala medier, säger David Lindahl, forskare vid FOI.
Tech • Publicerad 13 februari 2023
Alla sociala medier innebär säkerhetsrisker vad det gäller din privata data. Tiktok är dock speciellt tack vare både sin popularitet och koppling till kinesiska staten. Arkivbild.
Alla sociala medier innebär säkerhetsrisker vad det gäller din privata data. Tiktok är dock speciellt tack vare både sin popularitet och koppling till kinesiska staten. Arkivbild.Foto: Martin Meissner/AP/TT

En debatt har på nytt blossat upp om Tiktok. I Sverige har bibliotek valt att fimpa appen efter att oroliga röster påpekat att Tiktok är tätt kopplat till kinesiska staten. Även Sveriges Television och Sveriges Radio har tidigare uppmanat medarbetare att radera appen.

– Generellt är det rimligt att minimera antalet appar från utomstående leverantörer, säger David Lindahl, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), och fortsätter:

Annons

– För den enskilde medarbetaren är allvarsläget kopplat till vilken anställning man har, men det kan också vara så att man råkar röja information som kan vara skyddsvärd. Företag bör fråga sig om det är rimligt att vara på en plattform som kräver att användare ger upp så mycket av sin personliga integritet.

"Stark koppling"

Även på det internationella planet får Tiktok allvarlig kritik. Den 23 mars ska vd Shou Zi Chew svara på frågor inför USA:s kongress om bland annat "datasäkerhet, plattformens påverkan på barn, och företagets förhållande till Kinas kommunistparti".

TT: Är det farligt att vara på Tiktok?

– Det beror på vad vi menar med farligt. Alla sociala medier du använder försöker spara data om dig, exempelvis. Den informationen kommer att hamna i andra händer. Men är Tiktok värre än andra? Det vet vi inte. Däremot är Tiktok starkt kopplat till kinesiska staten.

Manipulation och påverkan

TT: Varför är det problematiskt?

– Två delar. Dels för är det svårt att få insyn, både i bolag och algoritmer. Dels och framför allt för att Kina pekas ut som ett säkerhetshot. Tiktok kontrolleras av kinesiska staten, även om bolaget hävdar att det är fristående. Har kinesiska staten möjlighet att plocka ut data? Har kinesiska staten möjlighet att påverka algoritmerna?

– Låt oss anta att Tiktok i Europa är ärliga, att de vill bara vara ett företag och tjäna pengar. Men hur bra är de på att skydda sig själva från sig själva? Har de koll på om någon anställd svarar mot moderbolaget och i förlängningen Kina? Varje individ i Kina lyder under säkerhetslagstiftningen – på samma sätt som ett företag i Ryssland lyder under andra villkor än i Sverige.

TT: För mig som privatperson, vad spelar det här för roll?

– Är du någon som är intressant? Är du i känslig position? Politiker? Influerare? Då kan en stat vara intresserad av dig och dina data. Att påverka dig. För de allra flesta andra handlar det snarare om manipulation. De här plattformarna är så dominerande. Det i sig är en fara.

Jobbigt socialt

TT: Varför då?

Annons

– Om exempelvis ett bibliotek inte kan skapa en egen app för att nå människor utan i stället "måste" använda Tiktok. Vad händer när jag behöver sälja mina personliga data för att komma åt samhällstjänster? Vart tar den datan vägen? Vem kan utpressas eller hotas för att komma åt den?

– Samma sak med att bara få nyhetsinformation via sociala medier. Du riskerar att hamna i en bubbla där du inte ens vet att du är manipulerad.

TT: Så lösningen är att kasta telefonen i sjön?

– Ja och nej, att inte finnas på sociala medier kan så klart bli jobbigt socialt. Men man ska vara medveten om vad man ger ifrån sig. Men de allra flesta ska inte oroa sig för att bli övervakad av en stat, då är det bättre att vara varsam mot bedragare och brottslingar.

Tiktoks nordiska kontor säger i en skriftlig kommentar till TT:

"Den kinesiska kommunistpartiet har ingen direkt eller indirekt kontroll över Bytedance eller Tiktok. Bytedance är ett privatägt globalt bolag varav 60% ägs av globala investerare, medan resten ägs främst av bolagets grundare och anställda. Vi har aldrig blivit ombedda att dela data med den kinesiska staten, och skulle aldrig göra det om vi fick frågan."

Fakta: Tiktok

Tiktok är en app där användarna främst skapar och delar korta filmklipp, ofta tillsammans med musik. Tiktok ägs av kinesiska Bytedance, som lanserade appen i Kina 2016 under namnet Douyin.

Tiktok är en av världens snabbast växande sociala medier-plattformar och är speciellt populärt bland barn. Exakta antalet användare är svårt att få fram när det gäller sociala medier, men Tiktok uppskattas ha omkring en miljard aktiva användare. Facebook har som jämförelse nästan tre miljarder aktiva användare.

Douyin räknas i sin tur ha cirka 600 miljoner aktiva användare.

Kinas inflytande över appen och i förlängningen över möjligheten att påverka dess användare har varit föremål för internationell debatt i flera år.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons