Annons
Nyheter

Experten: "Ner och leta i frysgömmorna i påsk"

Ökade matpriser kan sätta käppar i hjulet för årets påskfirande. Men enligt måltidsforskaren Richard Tellström finns det flera saker man kan göra för att äta gott för mindre pengar.
– Ner och leta i frysgömmorna, säger han.
Ekonomi • Publicerad 5 april 2023
Frysrensning är lämpligt när maten blir allt dyrare. Arkivbild.
Frysrensning är lämpligt när maten blir allt dyrare. Arkivbild.Foto: Fanni Olin Dahl/TT
Matexperten Richard Tellström ser fler möjligheter än hinder under helgens påskfirande.
Matexperten Richard Tellström ser fler möjligheter än hinder under helgens påskfirande.Foto: Pontus Lundahl/TT

Påskbordet riskerar att bli en dyr historia i år med en hög inflation och matpriser som fortsätter stiga. Bara i mars ökade priserna med 0,8 procent, enligt den oberoende sajten Matpriskollen. På ett år har det gått upp med 17 procent.

Många traditioner kretsar kring middagsbordet och där är påsken är inget undantag. Trots ökande priser är maten fortfarande en central del i påskfirandet, anser Richard Tellström, docent i måltidskunskap.

Annons

– Årshögtider satsar vi mer på, de är mer påkostade. Så vi sparar på andra måltider under april månad medan påsken får kosta vad den kostar. Man kanske är lite observant på vad saker och ting kostar, men man vill kunna fira påsken med mat, säger han.

Laga färre rätter

Tellström anser att människors kreativitet sätts på sparlåga när det kommer till mat i kristider, därför återanvänds igenkännbara maträtter och gamla recept. Enligt honom är det bättre att lägga pengar på några få väl valda livsmedel i stället för alla tillbehör som hör påsken till.

– Den som vill spara av ekonomiska skäl har stora möjligheter i äldre festmat, till exempel att göra gratänger. Vad kan en gratäng innehålla? Allting, säger Tellström.

Leta i frysen

Matexperten råder att ta fram de drycker man sparat hemma för ett speciellt tillfälle – tiden att plocka fram dessa är nu.

– Människor sparar saker i frysen för att ha vid ett bra tillfälle, alltså finare delikatesser och sånt. Kanske är det fina tillfället den här påsken? Så det är dags för en frystömning. Att hitta hjortron, löjrom, kanske en älgstek som ligger fryst, säger han och tillägger:

– Ner och leta i frysgömmorna efter bortglömda delikatesser.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons