Annons
Nyheter

Experten varnar för engångsgrillar: ”Kan lätt orsaka bränder”

Just nu är det extremt stor risk för bränder i mark och skog runt om i landet.
I sydöstra Skåne råder eldningsförbud och nu varnar Brandskyddsföreningen för användningen av engångsgrillar.
Sydöstra Skåne • Publicerad 30 maj 2018
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Det är förbjudet att använda engångsgrillar när eldningsförbud råder. Inga öppna lågor får användas utomhus, undantaget grillning på egen tomt om det sker på underlag som sten eller grus.

Engångsgrillar är dock en vanlig brandorsak, något som krögarna på restaurang Marinan i Ystad fick erfara tidigare i år. Grillarna blir mycket varma undertill och ska kylas med mycket vatten innan de slängs.

Annons

– Engångsgrillar kan lätt orsaka bränder, de kan bli mycket varma och ställer man en engångsgrill i gräset kan det lätt ta eld, säger Björn Björkman, expert på Brandskyddsföreningen.

Han tycker att alla de som vill ge sig ut och njuta av värmen ska tänka på följande:

– Den som tänder en eld har själv ansvaret för att elden inte vållar någon skada. De flesta tror att de kan hantera en grill, men ändå inträffar många bränder orsakade av grillning utomhus. När elden väl sprider sig går det fort. Många bränder kan undvikas om fler lär sig vad man ska tänka på, säger Björn Björkman.

Mattias LundvallSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons