Annons
Nyheter

Rådgivare varnar: Japan kan kollapsa

Japans premiärministers rådgivare oroas över att samhället kan kollapsa om landet inte får bukt på de stora födelseunderskotten.
Japan • Publicerad 6 mars 2023
För få barn föds i Japan. Arkivbild.
För få barn föds i Japan. Arkivbild.Foto: David Guttenfelder/AP/TT

Masako Mori, rådgivare till Japans premiärminister Fumio Kishida, bävar över att för få barn föds i landet. I slutet av februari rapporterades en rekordlåg siffra. 800 000 barn föddes medan 1,58 miljoner personer dog i landet.

– Om vi fortsätter så här, så kommer landet att försvinna, säger hon.

Annons

– Det faller inte gradvis, det är på väg rakt ned, fortsätter hon.

Sedan 2008 har befolkningen minskat med mer än 3,4 miljoner människor, ned till 124,6 miljoner. Andelen som är över 65 har stigit till 29 procent. Mori, som är rådgivare till Kishida om både hbtqi-frågor och barnafödande, oroas över långtgående konsekvenser, där socialförsäkringssystemet kollapsar, ekonomin faller och man inte har tillräckligt med rekryter till självförsvarsstyrkorna.

– Det här störtdyket innebär att barn som föds nu kastas in i ett samhälle som blir förvrängt, krymper och förlorar sin förmåga att fungera.

Vissa åtgärder har presenterats, bland annat har Kishida nämnt höjda barnbidrag, förbättrad barnomsorg och förändrade arbetssätt.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons