Annons
Nyheter

Experter: Här är Sveriges akilleshäl vid kris

Sverige kommer att få svårt att hantera en verkligt svår kris, varnar fem informatikexperter på Dagens Nyheters debattsida.
Akilleshälen är att myndigheterna har sämst förutsättningar i EU att dela information med varandra.
Samhälle • Publicerad 10 april 2023
Polis evakuerar boende under skogsbranden i Västmanland 2014. Händelsen tas upp som skräckexempel i en debattartikel för att ingen hade koll på vart de evakuerade tog vägen. Arkivbild.
Polis evakuerar boende under skogsbranden i Västmanland 2014. Händelsen tas upp som skräckexempel i en debattartikel för att ingen hade koll på vart de evakuerade tog vägen. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vid en stor kris kan människor behöva evakueras över kommungränser på kort tid. Tiotusentals personer kommer då att befinna sig på nya platser – utan att någon vet var de är.

Det kan få flera farliga konsekvenser, skriver tre informatikprofessorer, en docent i ämnet och en docent i medie- och kommunikationsvetenskap i debattartikeln.

Annons

Det bristande informationsunderlaget gör det svårt att distribuera stöd i form av pengar och mat, eftersom behoven inte kommer att kunna kartläggas.

Om några av de evakuerade skulle behöva sjukvård är deras journaler låsta i ett annat system i hemregionen.

Utmaningen för myndigheter vid kriser är att sköta sina vanliga uppgifter – men på nya sätt, eftersom de vanliga sätten inte fungerar. Det har inte lyckats vid tidigare kriser, skriver experterna.

De vill därför att myndigheternas system ska standardiseras.

"För att inte upprepa tidigare misslyckanden i större skala måste implementeringen påskyndas. Detta ställer krav på politiken att undanröja de hinder som finns och styra tydligare mot samverkan. Det räcker inte att uppmana myndigheter att samarbeta", avslutar artikelförfattarna.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons