Experter om Trump: Inget ökat stöd den här gången
– Det var annorlunda förra gången. Då träffades han av en kula i örat och skadades faktiskt, säger Speel, som är statsvetare vid Penn State Erie i Pennsylvania, med hänvisning till mordförsöket i Butler i hans hemstat i juli.
Efter det fick Donald Trump en tydlig uppgång i opinionsstöd.
Vad som nu utreds som ett nytt mordförsök på presidentkandidaten inträffade på söndagen när Trump spelade golf i Florida. Secret service, som ansvarar för livvaktsskyddet, lade märke till en gevärspipa vid ett buskage några hundra meter framför expresidenten. I samband med upptäckten avfyrades skott, den misstänkte flydde i bil men kunde gripas kort därpå.
Tror på konspiration
Robert Speel spår att Donald Trump kommer att referera till det inträffade när han kampanjar, genom att hävda att "de", oklart vilka, är ute efter honom.
– Många Trumpanhängare tror att det finns en konspiration att komma åt Trump före valet. De lär lyssna, deras stöd lär stärkas.
Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, drar en liknande slutsats.
– Det kommer stärka republikaners uppfattning att det finns en häxjakt mot Donald Trump, att de som ligger bakom den inte skyr några medel utan försöker skjuta honom igen, säger han.
Men när det gäller USA:s oberoende mittenväljare, de som ännu inte bestämt sig för hur de ska rösta vid presidentvalet den 5 november, tror både Speel och Blanck att det misstänkta mordförsöket får liten effekt.
– De flesta har redan en tydlig uppfattning om Donald Trump. Men det inträffade kan påverka marginellt, vilket så klart kan vara viktigt i väldigt jämna lägen, påpekar Blanck.
Robert Speel understryker att vanliga väljare vet att en rad mordförsök gentemot högt uppsatta personer i USA avvärjs årligen.
– Det är inte ovanligt att mentalt instabila åker till Vita huset. Ibland lyckas de hoppa över staketet och hamnar i nyhetssändningarna, säger han.
Ser ut som martyr
Opinionsläget mellan Trump och Demokraternas Kamala Harris är mycket jämnt. Harris leder i fyra och Trump i tre av de sju avgörande vågmästarstaterna. I samtliga skiljer det dock mindre än 1,5 procentenheter i deras stöd.
Blanck tror att Trump nu kommer försöka dra nytta av mordförsöket i kampanjtal och hävda att han står stark.
– Det stärker bilden av honom som martyr, som den enda som kan rädda landet, säger han.
– Trump är en person för vilken svaghet är negativt, han har bland annat beskrivit krigsfångar som "förlorare". När han blir skjuten eller får covid är det viktigt för honom att snabbt komma tillbaka. En "loser" det värsta du kan vara i Trumps värld.
Fakta: Opinionsläget inför valet
Demokraternas Kamala Harris har i nuläget stöd av 49 procent av amerikanerna och Republikanernas Donald Trump av 47,3 procent, enligt politiksajtens Real Clear Politics sammanställning av aktuella mätningar.
USA:s komplicerade valsystem gör att valet den 5 november avgörs i några få så kallade vågmästarstater. Så här ser kandidaternas stöd ut i procent i dessa.
Vågmästarstaternas antal elektorer finns inom parentes, för att vinna presidentvalet krävs stöd av minst 270 elektorer.
Pennsylvania (19): Harris: 47,8; Trump: 47,7
Georgia (16): Trump: 48,3; Harris: 48
North Carolina (16): Trump: 48,1; Harris: 48
Michigan (15): Harris: 48,3; Trump: 47,6
Arizona (11): Trump: 48,6; Harris: 47,3
Wisconsin (10): Harris: 49,2; Trump: 48
Nevada (6): Harris: 48,2; Trump: 47,3
Presidentvalet hålls tisdagen den 5 november.
Källa: Real Clear Politics