Annons
Nyheter

Expresident de Klerks Nobelmedalj stulen

Den Nobelmedalj som följde med det fredspris som Sydafrikas tidigare president FW de Klerk tilldelades 1993 – tillsammans med sin efterträdare Nelson Mandela – har stulits.
Sydafrika • Publicerad 10 november 2022
Sydafrikas Nelson Mandela, till vänster, och FW de Klerk poserar tillsamman efter att att de tagit emot Nobels fredspris i Oslo 1993. Arkivbild.
Sydafrikas Nelson Mandela, till vänster, och FW de Klerk poserar tillsamman efter att att de tagit emot Nobels fredspris i Oslo 1993. Arkivbild.Foto: Eeg, Jon/AP/TT

Enligt medier i Sydafrika begicks stölden redan i april i år, men först nu bekräftar den stiftelse som bär de Klerks namn att Nobelmedaljen stulits.

FW de Klerk och Nelson Mandela tilldelades fredspriset för sina insatser för att det blev en fredlig övergång till demokrati i Sydafrika.

Annons

de Klerk var den dåvarande apartheidstatens sista president medan hans efterträdare Nelson Mandela blev nationens första demokratiskt valda president – efter de första fria valen 1994.

Nelson Mandela avled 2013 och de Klerk avled 2021.

Enligt sydafrikanska medier ägde stölden rum i den fastighet som var de Klerks i Kapstaden. Även andra föremål, inklusive juveler, rapporteras ha stulits vid tillfället.

FW de Klerk var ingen okontroversiell person i Sydafrika, och genom åren fick han kritik för kommentarer han fällt om att landets rasåtskillnadslära – apartheid – inte var ett brott mot mänskligheten.

Mot slutet av sitt liv bad FW de Klerk offentligt om ursäkt för dessa kommentarer.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons