Annons
Nyheter

Extra bostadsbidrag förlängs och höjs ett halvår

Regeringen och Sverigedemokraterna vill förlänga och höja det extra tillägget i bostadsbidraget till barnfamiljer från juli till årets slut.
Det kan max ge 775 kronor i månaden mer än idag.
Ekonomi • Publicerad 23 mars 2023
Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L), vice statsminister Ebba Busch (KD), finansminister Elisabeth Svantesson (M) samt Oscar Sjöstedt (SD), Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson förlänger det tillfälliga tillägget i bostadsbidraget för barnfamiljer till årets slut.
Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L), vice statsminister Ebba Busch (KD), finansminister Elisabeth Svantesson (M) samt Oscar Sjöstedt (SD), Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson förlänger det tillfälliga tillägget i bostadsbidraget för barnfamiljer till årets slut.Foto: Jonas Ekströmer/TT

– Det här är riktigt träffsäkert, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), på en pressträff med företrädare för de två andra regeringspartierna samt stödpartiet Sverigedemokraterna.

Med träffsäkert avser Busch att det bedöms nå de som som har det svårast nu i en tid med rusande matpriser och andra kostnader – barnfamiljer, och särskilt ensamstående kvinnor med barn med lägre inkomster. Enligt Kristdemokraterna är förslaget ett bevis för att KD gör avtryck i regeringens politik.

Annons

Förlängningen ska gälla året ut och maxbeloppet höjs från 1 325 kronor till 2 100 kronor i månaden. Förslaget ska läggas med i vårändringsbudgeten som ska presenteras den 17 april.

Det tillfälliga tillägget infördes av den förra regeringen i juni förra året och skulle ha gällt till och med juni i år men blir nu kvar åtminstone ett halvår till.

Kostnaden för statskassan uppgår till 720 miljoner kronor för de sex månader det föreslås gälla.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons