Annons
Nyheter

Få gravida vaccinerade: "Djupt bekymrade"

Varannan gravid kvinna i Sverige är ovaccinerad – trots högre risk för allvarlig sjukdom. Varje vecka förlöses barn för tidigt på grund av svårt sjuka mammor, berättar Karin Pettersson på Karolinska sjukhuset.
Vård • Publicerad 8 januari 2022
Få gravida är vaccinerade mot covid-19 – och skillnaderna är stora mellan olika regioner.
Få gravida är vaccinerade mot covid-19 – och skillnaderna är stora mellan olika regioner.Foto: Isabell Höjman/TT
Karin Pettersson, överläkare, docent i obstetrik och gynekologi och sektionschef för förlossningen på Karolinska universitetssjukhuset.
Karin Pettersson, överläkare, docent i obstetrik och gynekologi och sektionschef för förlossningen på Karolinska universitetssjukhuset.Foto: Privat

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik från den 7 december hade 54 procent av de som födde barn fått minst en dos vaccin, och 50 procent hade fått två doser. Det är färre än bland andra kvinnor i samma åldersgrupper, enligt myndigheten.

Karin Pettersson, som är överläkare, docent i obstetrik och gynekologi och sektionschef för förlossningen på Karolinska universitetssjukhuset, säger att det är "mycket allvarligt".

Annons

– Nu är vi i den situationen igen där vi varje vecka tvingas förlösa alldeles för tidigt för att kvinnorna är så svårt sjuka att de behöver sjukhusvård, och inte sällan intensivvård.

Rädsla för biverkningar

När vaccineringen först drog igång avråddes gravida från vaccination mot covid-19. I april ändrades riktlinjerna till att gravida med andra riskfaktorer skulle vaccinera sig, och i maj råddes alla gravida efter vecka tolv till vaccinering. Karin Pettersson tror att de ändrade beskeden delvis kan förklara den låga vaccinationstäckningen.

– Den resan, att först säga nej och sedan säga ja, det är min upplevelse att det gjorde att kvinnor undrar "vad vet de egentligen" och "är det här tillräckligt säkert", säger hon.

Själv, poängterar hon, anser hon att beslutet att vänta in studier för att se att vaccinet var helt säkert för gravida var bra.

Bland många gravida finns det ofta även en generell oro för att ta läkemedel under graviditeten av rädsla för att det ska påverka barnet. Men vaccinet mot covid-19 är helt säkert även under graviditet, betonar Karin Pettersson.

– Man har sett samma biverkningar som hos ickegravida: feberreaktion, ont i musklerna och ont i insticksstället. Men man har inte sett några missbildningar, blödningar, missfall eller graviditetskomplikationer.

"Risken för iva-vård är fördubblad"

Däremot är risken för att bli allvarligt sjuk i covid-19 högre som gravid. Det beror dels på att man har ett förändrat immunförsvar, men också på att livmodern trycker mot lungorna och minskar lungfunktionen. Dessutom är risken för blodproppar större under en graviditet.

– När vi tittar både på internationella och svenska data ser vi att risken för att behöva intensivvård är mer än fördubblad jämfört med om man inte är gravid och får covid i samma åldersgrupp. Dessutom har vi faktiskt under året haft gravida kvinnor som dött av covid, säger Karin Pettersson.

– Även om det till numerären är få som behöver intensivvård och behöver föda för tidigt så är det för många när det är en sjukdom som går att förebygga.

Stora skillnader mellan regioner

Skillnaderna i vaccinationstäckning är stora i olika delar av landet. Lägst ligger region Sörmland, med 42 procent vaccinationstäckning bland gravida. Region Västerbotten ligger bäst till med 69 procent.

Annons

Hanna Nyström, samordningsbarnmorska och vårdutvecklare i regionen, berättar att de har jobbat aktivt med att få ut snabb information såväl skriftligt som muntligt, på många olika språk. Framför allt har de inte gett upp – utan informerat om och om igen.

– Vi har försökt fånga upp de som tidigare sagt nej. Så vi släpper inte den bollen, utan går varligt fram och ställer följdfrågor och försöker skapa en liten tanke som får hänga kvar, säger hon.

Viktigt med identisk information

Det är också viktigt att stå i enad front, menar Hanna Nyström. Att all vårdpersonal, oavsett personliga åsikter, ger samma information. Kanske hjälper det att region Västerbotten är relativt liten med färre anställda.

– Vi är både fysiskt och psykiskt nära våra barnmorskor i primärvården och det är en ynnest att få ha en så god relation med dem. Man blir som en familj. De i större regioner där de har flera hundra barnmorskor kanske inte kan uppnå samma förtroende, säger hon.

TT: Har du något råd till andra regioner som vill få upp sin vaccinationstäckning?

– All cred ska läggas på barnmorskorna, de är fantastiska. Vi jobbar mycket med att stötta och bekräfta dem så att de litar på oss och känner en trygghet i att förmedla vidare vår information till de gravida, säger Hanna Nyström.

Fakta: Covid-19 och gravida

Studier visar att gravida har en något högre risk för att bli allvarligt sjuka i covid-19. Socialstyrelsen bedömer att allvarlig covid-19 under senare delen av graviditeten ökar risken för tidig förlossning. Därför räknas gravida efter vecka 20 som en riskgrupp.

Vaccinationen mot covid-19 rekommenderas starkt för gravida eftersom vaccinerna ger ett gott skydd mot allvarlig sjukdom och därmed minskar risken för tidig förlossning.

I Sverige är det praxis att avvakta med alla slags vaccinationer till efter graviditetsvecka 12, även om vaccinerna inte medför några risker.

Källa: Folkhälsomyndigheten

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons