Få kan dra av skatt för välgörenhet

Den 1 juli återinfördes skattereduktion för gåvor till ideell verksamhet. Men Skatteverket räknar med att få givare kommer att kunna utnyttja avdraget i år.
Ekonomi • Publicerad 1 oktober 2019
Sedan 1 juli går det att ansöka om sänkt skatt för gåvor till ideell verksamhet. Men få som kommer kunna utnyttja avdraget i år. Arkivbild.
Sedan 1 juli går det att ansöka om sänkt skatt för gåvor till ideell verksamhet. Men få som kommer kunna utnyttja avdraget i år. Arkivbild.Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Från och med den 1 juli kan den som fyllt 18 år och som har skänkt minst 2 000 kronor under ett år ansöka om sänkt skatt för gåvor till ideell verksamhet.

För att få avdraget behöver man skänka minst 200 kronor per tillfälle till en godkänd gåvomottagare. Den som gett en mindre slant till flera olika organisationer kan däremot inte ansöka om skattereduktion.

– Det ska vara 200 kronor till en organisation, vid ett givartillfälle. Om man ger hundra kronor till två olika organisationer är det inte grund för skattereduktion, säger Helena Jangel Stridh, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Skatteverket räknar med att en del givare inte når beloppsgränsen på 2 000 kronor i år, som gäller även under det första halvåret.

– Eftersom skattereduktionen infördes i juli har man inte lika många månader på sig som under ett helt år.

Ska gå till hjälpverksamhet

Gåvomottagare som godkänns av Skatteverket är svenska stiftelser, svenska ideella föreningar och svenskregistrerade trossamfund, vars ändamål är att främja social hjälpverksamhet eller vetenskaplig forskning.

– Det kan vara hela verksamheten eller delar av verksamheten. Om en organisation exempelvis enbart ägnar sig åt att bilda opinion eller utbilda i en fråga kan den inte bli en godkänd mottagare, säger Helena Jangel Stridh.

– Men en del organisationer kanske ägnar sig åt både och. I de fallen kan gåvogivaren få skattereduktion för en gåva som går till direkt hjälpverksamhet.

Organisationen ska även ha varit så kallat inskränkt skatteskyldig i ett år, vilket innebär att en helt ny organisation inte kan bli godkänd.

Givare höjer bidragen

Några av de stora välgörenhetsorganisationer som TT har pratat med tycker att skattereduktionen är positiv.

– Vi ser att det finns ett jättestort intresse bland givarna att höja bidraget, och många har faktiskt valt att höja sitt bidrag när vi tagit kontakt med dem, säger Johan Bååthe, chef för insamling på Plan International.

Däremot är det få som känner till att möjligheten finns, och likt Skatteverket tror han att få givare når upp till det belopp som krävs för att få avdraget.

– Men vi räknar med att en större andel kan nå upp till det nästa år.

UNHCR hoppas att viljan att skänka pengar ökar i samband med avdraget.

– Givarna kan höja sina gåvor till oss utan att det kostar dem mer. Dessutom är det vi som organisation som ansvarar för att rapportera till skatteverket. Detta gör det enkelt för en givare att bidra mer, säger Daniel Axelsson, pressansvarig på UNHCR.

Räknar med fler organisationer

Hittills har 42 organisationer godkänts, vilket kan jämföras med 2016 då det fanns 78 godkända mottagare. Då fanns även en ansökningsavgift på 10 000 kronor och en årlig avgift 7 000 kronor, men kostnaderna är helt borttagna nu.

Skatteverket räknar med att få in ytterligare ansökningar från organisationer som vill bli godkända gåvomottagare.

– Vi räknar åtminstone med att det blir lika många som förra gången. Då var det en del mindre organisationer som drog sig för att ansöka på grund av kostnaderna, så det kan mycket väl bli ännu fler nu, säger Helena Jangel Stridh.

finns listan över alla godkända mottagare och vilket datum de blivit godkända.

Fanny Hällegårdh/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.