Annons
Nyheter

Få kontroller av pandemilagen

Coronaviruset • Publicerad 14 januari 2021
Coronainformation framför en kö till en butik i Malmö. Sedan pandemilagen trädde i kraft i söndags har få länsstyrelser satt i gång med kontroller. Arkivbild.
Coronainformation framför en kö till en butik i Malmö. Sedan pandemilagen trädde i kraft i söndags har få länsstyrelser satt i gång med kontroller. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Få av landets länsstyrelser har ännu utfört kontroller för att se till att den nya pandemilagen efterlevs, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Pandemilagen trädde i kraft i söndags och gav länsstyrelserna ansvaret att inspektera bland annat butiker och gym.

Annons

Inspektionerna går ut på att kontrollera att exempelvis handelsplatser beräknat det maximala antalet kunder som får vistas i en butik, om antalet finns skriftligen dokumenterat och om lokalerna är utformade så att besökare kan hålla avstånd.

Redan i söndags uppgav flera länsstyrelser att det kan ta tid att ställa om delar av verksamheten och enligt Ekot har bara fyra av de 15 länsstyrelser som radion har pratat med utfört fysiska kontroller.

Bland annat länsstyrelsen i Norrbotten kommer i första hand att förlita sig på tips från allmänheten och observationer från andra myndigheter.

– Vi ska också följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och riktlinjer. Vi kommer i första hand att inrikta oss på råd och information, det är också en del av vårt tillsynsarbete, säger tillsynshandläggare Robert Svanberg till radion.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons