Annons
Nyheter

Få resenärer oroas över ökad smitta i Europa

Deltavarianten har gett ny fart till coronaviruset och i Europa ökar smittspridningen. Trots det väljer många semesterfirare att resa utomlands – bland annat till Spanien där den senaste varianten fått fäste på flera håll.
Coronaviruset • Publicerad 13 juli 2021
Ida Nilsson, 22 år, reser till Chicago för ett utbytesår från Arlanda flygplats. Om det inte vore för utbildningen hade hon inte valt att resa nu.Foto: Erik Simander/TT
Jonatan Moritz, 33 år, och Sandra Hellsten, 33 år, reser tillsammans med sin dotter till Palma där de ska bo i ett hus med vänner vilket de tycker känns säkert från smittosynpunkt.Foto: Erik Simander/TT
Jenny Molvin, Axel Molvin, Ella Molvin och Elin Eriksson ska resa till Palma där de har hus. Förra året kunde de inte resa dit men nu känner de sig tvugna att åka för att ta hand om bostaden.Foto: Erik Simander/TT
Vendela, 22 år, ska åka till Palma med några vänner. Faktumet att de ska bo i en privat bostad gör att det känns säkrare och påminner om livet i Sverige tycker hon.Foto: Erik Simander/TT
Irma Tornehed, 84 år och Ove Tornehed, 87 år, ska åka till Malaga i Spanien trots viss tvekan.Foto: Erik Simander/TT

På Arlanda flygplats ringlar sig köerna långa vid lunchtid på tisdagen.

Klockan 13.55 går flyget mot spanska Palma. Några som ska dit är Jonatan Moritz, 33 och Sandra Hellsten, 33, med sin lilla dotter. De är inte oroliga för att åka till Spanien.

Annons

– Vi ska bo hos familjevänner i ett hus och ska inte vara ute och beblanda oss så mycket så för vår del känns det säkert, säger Sandra Hellsten.

På plats planerar de att hålla social distans, bära munskydd och använda handsprit. När de kommer hem tror de att de kommer göra PCR-test och karantän kan bli aktuellt om de känner symptom.

– Vi följer nuvarande rekommendationer, säger hon.

Ella Molvin,17, med familj och kompis ska resa med samma plan.

TT: Hur tänker du kring att resa till Palma nu när det larmas om ökad smittspridning?

– Vi har ett hus där och har inte fått vara där på ett år, så vi känner att vi måste åka dit och fixa och öppna upp. Men det hade varit annorlunda om vi mest rest för nöjet, men det är viktigt att inte tänka för mycket på sig själv, säger hon.

TT: Är du orolig?

– Nej jag har redan haft corona för några månader sedan så jag är inte så orolig.

Men än har inte Ella Molvin hunnit vaccinera sig eftersom det ännu inte blivit dags för hennes åldersgrupp.

Vendela, 22, och några kompisar ska också till Palma. Inte heller de är oroliga för att resa just nu.

Annons

– Jag har lägenhet där, så det blir lite annorlunda. Vi bor inte på resort eller är med en massa människor.

Hon är inte heller särskilt orolig men tycker att man ska vara försiktig, vilket hon menar att de är även hemma.

– För mig känns det lite som att vara i Sverige, förutom resan.

TT: Men just deltavarianten har ökat i Spanien men ännu inte i Sverige – är det något ni är oroliga för?

– Absolut, men jag vet också att när man kommer tillbaka till Arlanda så kan man testa sig igen, så planen är att vi kommer att testa oss när vi kommer tillbaka och så får man karantäna lite och hoppas på att det inte är någon fara.

Till Malaga reser Irma Tornehed, 84 och Ove Tornehed, 87.

TT: Hur tänker du kring att resa till Spanien nu när det larmas om ökad smittspridning?

– Det är klart att det är en tvekan, absolut. Men vi kommer att träffas bara inom familjen, ingenting annat. Vi ska bo hos min son som har hus där nere, så vi kommer nog att vara där hela tiden, vi är bara borta en vecka, säger Irma Tornehed.

TT: Är ni oroliga?

– Nej vi är vaccinerade och allt sånt, säger hon.

Annons

Tillbaka i Sverige vet hon inte om de kommer ta något PCR-test, det beror på vad som gäller för dubbelvaccinerade personer när de kommer tillbaka.

På Arlanda den här dagen är också Ida Nilsson, 22, som reser till Chicago i USA för ett utbytesår.

– Jag ska dit för att gå på skola, så jag måste dit. Annars hade jag inte åkt någonstans.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons