Annons

Få samfund söker bidrag för bättre säkerhet

Brott • Publicerad 8 januari 2020
Bidraget ska bland annat gå till förbättrad kameraövervakning. Arkivbild.
Bidraget ska bland annat gå till förbättrad kameraövervakning. Arkivbild.Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Regeringen har en bidragspott på 32 miljoner kronor för att stärka säkerheten för trossamfund och föreningar som riskerar att utsättas för hot. Men 2019 betalades bara en tredjedel av pengarna ut, rapporterar SVT Södertälje.

Det har kommit in ansökningar för cirka 14,7 miljoner kronor och 8,9 miljoner har betalts ut. Martin Gälldin på Kammarkollegiet i Karlstad säger att det är svårt att nå ut med informationen.

Annons

– Det finns inga givna stora paraplyorganisationer som vi kunnat identifiera som man kan använda som budbärare. Då blir det ett gediget arbete att nå ut.

Enligt Martin Gälldin är behovet av bidraget, som bland annat ska gå till förstärkt kameraövervakning, stort.

– När jag är i kontakt med organisationer och företrädare för olika föreningar ger de uttryck för att de är rädda och upplever en hotbild. De välkomnar bidraget och säger att det finns ett stort behov av det.

I april ska regeringen få en utvärdering av stödet från Kammarkollegiet, som ansvarar för utdelningen av pengarna.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons