Annons
Nyheter

Fabege sänker utdelningen

Fastighetsbolaget Fabege sänker utdelningen och redovisar en mångmiljardförlust för fjolårets fjärde kvartal till följd av nedskrivningar av värdet på fastighetsbeståndet.
Aktien faller med nästan 6 procent efter rapporten.
Ekonomi • Publicerad 6 februari 2023
Fastighetsbolaget Fabeges aktie faller hårt på börsen efter en sänkt utdelning och mångmiljardförlust i fjärde kvartalet. Arkivbild
Fastighetsbolaget Fabeges aktie faller hårt på börsen efter en sänkt utdelning och mångmiljardförlust i fjärde kvartalet. ArkivbildFoto: Henrik Montgomery/TT

Fabege redovisar en förlust före skatt på 3,5 miljarder kronor för fjärde kvartalet 2022. Det kan jämföras med vinsten på 2,7 miljarder kronor under motsvarande kvartal ett år tidigare.

Förlusten förklaras av sänkta värderingar på fastigheter.

Annons

"Under kvartalet värderades vårt bestånd ner med knappt 4 miljarder och därför uppgick de orealiserade värdeförändringar för helåret till minus 233 miljoner kronor. Vi lämnade alltså 2022 med ungefär samma värderingar som vi kom in i året", skriver vd Stefan Dahlbo i en kommentar.

"Kan bli ett turbulent år"

Styrelsen föreslår en sänkning av utdelningen till 2:40 kronor per aktie, ned från 4 kronor per aktie ett år tidigare.

Hyresintäkterna steg till 781 miljoner kronor under fjärde kvartalet, upp från 746 miljoner. Men förvaltningsresultatet föll till 235 miljoner, ned från 418 miljoner.

"Vi startar året med cirka 250 miljoner kronor i ökade hyresintäkter, men måste vara förberedda på att 2023 kan bli ett turbulent år, inte minst med hänsyn till osäkerheten i omvärlden", skriver Dahlbo.

"Nära bankerna"

Inför rapporten har det rapporterats om oro för hur svenska fastighetsbolag ska hantera sina skulder som löper ut när räntorna har lyft så mycket i spåren av inflationschocken.

"Jag är inte orolig för våra refinansieringsmöjligheter under 2023 och 2024. Idag är det en framgångsfaktor att vi inte använt oss av några kontroversiella finansiella lösningar, utan fortsatt arbetat nära bankerna och undvikit komplicerade finansiella produkter", skriver Dahlbo.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons