Annons
Nyheter

Facken: Vi behöver inte mer otrygghet

Varslen ökar igen. Samtidigt får arbetsgivarna numera göra betydligt fler undantag från las-listan vid uppsägning.
En usel tajming, menar stora fackförbund.
Ekonomi • Publicerad 9 oktober 2022
Enligt nya LAS kan tre personer undantas från las-listan vid uppsägningar, enligt huvudavtalet kan det vara ännu fler. Arkivbild.
Enligt nya LAS kan tre personer undantas från las-listan vid uppsägningar, enligt huvudavtalet kan det vara ännu fler. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Vid månadsskiftet infördes nya las-regler, vilket innebär att arbetsgivarna kan göra tre undantag från turordningen när personal ska sägas upp vid arbetsbrist. Tidigare var det två undantag på mindre arbetsplatser som gällde.

Om facket har skrivit på det nya huvudavtalet kan dessutom 15 procent av alla som varslas undantas, men undantaget får inte vara större än 10 procent av det totala antalet anställda.

Annons

Samtidigt tyder det mesta på att vi går mot en lågkonjunktur, som kan slå mot arbetsmarknaden. Det säger sig självt att om fler arbetsgivare kommer att behöva säga upp folk, så kan de nya reglerna om undantag från las-listan komma att användas allt oftare. Något som vissa LO-fack är kritiska mot.

Handels: Slår extra hårt

Ett av dem är Handels, som inte har skrivit på det nya huvudavtalet än. Enligt förbundsordförande Linda Palmetzhofer riskerar de nya reglerna att slå extra hårt mot deras bransch om uppsägningarna ökar, just för att det finns så många kedjeföretag inom handeln. Det nya regelverket gäller per arbetsställe, och inte för företaget i stort.

– Då blir det en väsentlig skillnad om ett kedjeföretag skulle göra neddragningar. Nu kan man i stället göra undantag på varje enskild butik.

Byggnads är också kritiska mot att fler undantag kan göras nu. Av just den anledningen har förbundet som avsikt att inte skriva på det nya huvudavtalet.

– Medlemmarna behöver mer trygghet och inte mindre, inte minst i tuffa tider. Sammantaget så kommer det här att öppna upp för godtycklig uppsägning som skapar en stor otrygghet, säger förbundsordförande Johan Lindholm.

När hushållen tvingas spara i tuffare tider är det ofta detalj- och sällanköpshandeln som det slår hårt mot. Även byggbranschen kan drabbas, när konsumenterna prioriterar bort renoveringar hemma. Johan Lindholm vill inte spekulera i hur en lågkonjunktur kan slå mot branschen, men menar att de förändrade reglerna bidrar till att ta bort grundtryggheten hos medlemmarna.

IF Metall: Ingen större påverkan

IF Metall, som har skrivit på huvudavtalet, är däremot mindre kritiska. Enligt Veli-Pekka Säikkäla, avtalssekreterare på förbundet, kommer de nya reglerna inte få en större påverkan när huvudregeln i branschen är att arbetsgivare och fack kommer överens om vilka som ska sluta genom en avtalsturlista vid uppsägning – något som man även gjorde under finanskrisen 2008, när 100 000 industrijobb försvann.

Det för att de olika delarna i verksamheterna ska kunna fortsätta fungera.

TT: Ser ni ingen risk för tajmingen kan bidra till ett missnöje bland medlemmarna?

– Folk kommer alltid att bli missnöjda när de blir av med jobbet och sina inkomster. Men vi har försökt säkra upp det med ett bättre omställningsstöd som ökar chansen till ett nytt jobb. För det är det viktiga, att man kan komma vidare till nya jobb, säger han.

Fakta: Förändringar från och med den 1 oktober

Heltidsanställning blir norm om ingenting annat anges

Allmän visstidsanställning ersätts av särskild visstidsanställning

Särskild visstidsanställning omvandlas till en tillsvidareanställning efter 12 månader under en femårsperiod, i stället för 24 månader

En anställd som har särskild visstidsanställning i längre än nio månader under en treårsperiod får företrädesrätt till återanställning i en ny särskild visstidsanställning

Turordningsregler införs vid så kallad hyvling

Vid uppsägning ersätts begreppet saklig grund av sakliga skäl. Arbetsgivaren behöver nu inte ta hänsyn till arbetstagarens egna intresse för att behålla sitt jobb, framtida utsikter, försörjningsbörda eller eventuella svårigheter för att hitta en ny anställning senare

Samtliga arbetsplatser kan nu göra tre undantag vid uppsägning på grund av arbetsbrist

Vid en tvist om uppsägning mellan arbetstagare och arbetsgivare kommer anställningen nu att upphöra och arbetsgivaren behöver inte betala ut lön

Ett nytt, utvidgat omställningsstöd införs, som riktar sig till de som varit aktiva i yrkeslivet ett antal år. Stödet ger dig rätt till att plugga i upp till ett år med 80 procent av lönen, upp till 26 625 kronor, det vill säga 21 298 kronor i månaden. För anställda anslutna till det nya huvudavtalet mellan Svenskt Näringsliv, PTK och LO kan det bli ännu lite mer pengar.

Du måste däremot ha jobbat i minst åtta år, minst 12 av de senaste 24 månaderna, och vara mellan 27 och 62 år. Stödet gäller bara utbildningar som stärker din ställning på arbetsmarknaden.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons