Facket: Skönt att vi har JO i ryggen
– Allt det här är sådant som vi har framfört under våren och när rekryteringarna gjordes, så för oss är det en bekräftelse att våra synpunkter har stöd. Från fackligt håll är vi lättade över att vi har JO i ryggen, säger Susann Sass Jonsson, ordförande på Saco-S på Länsstyrelsen i Stockholm.
Anna Kinberg Batras agerande har enligt Susann Sass Jonsson lett till en förtroendekris på flera plan.
– Dels gentemot andra myndigheter, kommuner och de som berörs av våra beslut, men också inom huset där många inte vet om de har förtroende för ledningen.
– Det är svårt att värdera vad som är värst, det är problematiskt att man valt att rekrytera en person man har en nära relation till, men det är minst lika problematiskt att man valt att rekrytera en avdelningschef som inte uppfyller kraven. Om det hade varit allmänt känt att meritkraven inte var så viktiga så kanske det funnits fler som hade kunnat söka den tjänsten, säger hon.
Fråga som engagerar
Susann Sass Jonsson säger att det är viktigt att regeringen också tar del av de utredningar som görs internt på länsstyrelsen.
– Det räcker inte att regeringen har förtroende för landshövdingen, vi medarbetare måste också ha förtroende för vår chef.
Just nu pågår en stor medarbetarundersökning inom Länsstyrelsen i Stockholm där en av frågorna är om man har förtroende för ledningen, det vill säga landshövdingen och länsöverdirektören.
– Sista dagen att svara på den här temperaturmätaren är i morgon fredag och jag vill inte föregå resultatet av den, men jag vet att svarsfrekvensen är hög, runt 90 procent, säger Susann Sass Jonsson.
Kommer att sitta kvar
Tror du att resultatet av undersökningen är något som kan få Anna Kinberg Batras att avgå?
– Nej, jag tror att hon kommer att välja att sitta kvar ändå, men med löften om att vi ska jobba på att se vad hon kan göra för att förtroendet för henne ska öka. Det är min kvalificerade gissning. Ska hon avgå som landshövding är det regeringen som får besluta om det, säger Susann Sass Jonsson.