Annons

Falsk officer jobbade länge i Försvarsmakten

En officer har under lång tid haft ledande uppdrag i Försvarsmakten efter att ha ljugit om sin bakgrund och förfalskat sina meriter.
Mannen har bland annat arbetat vid Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) med Sveriges hemliga kryptonycklar, skriver .
Arbete • Publicerad 12 januari 2020
En falsk officer har under lång tid haft ledande uppdrag i Försvarsmakten efter att ha ljugit om sin bakgrund och förfalskat sina meriter, skriver Dagens Nyheter. Arkivbild.
En falsk officer har under lång tid haft ledande uppdrag i Försvarsmakten efter att ha ljugit om sin bakgrund och förfalskat sina meriter, skriver Dagens Nyheter. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Den första dokumenterade lögnen om examen som DN hittat är från 2002. Ansvariga på Försvarshögskolan vid den tiden säger att mannen inte alls deltagit i någon högre officersutbildning. Ändå har han bland annat jobbat i utlandsuppdrag som kapten i Kosovo och major i Afghanistan.

Mannen hade även en civil tjänst inom Must 2007–2010 och 2013 med bland annat administrering av kryptonycklar.

Annons

Pia Gruvö, chef för krypto- och it-säkerhet vid Must, skriver i ett mejl till DN att ingenting tyder på att han orsakat någon skada på Must. Gruvö understryker också att rutinerna vid säkerhetsprövningen skärpts avsevärt.

Mannens militära bakgrund gjorde också att han fick jobb i ett av försvarskoncernen Saabs bolag som bland annat haft Försvarets materielverk som kund.

2016 rekryterades han till en säkerhetsklassad chefsbefattning på Kustbevakningen som han stängdes av ifrån hösten 2018 sedan det uppdagats att han lämnat falska uppgifter om bland annat en statsvetarexamen.

I somras handplockades han ändå för en hög chefspost i den svenska FN-insatsen i Mali, men stängdes av när Försvarsmakten fått veta vad som hänt på Kustbevakningen.

Överstelöjtnant Carl-Axel Blomdahl säger till DN att försvaret har blivit lurade och att en utredning nu inletts.

– Vi tycker att vi har en bra metod för att göra säkerhetsprövning av de individer som vi anställer i Försvarsmakten. Ingen metod är hundraprocentig och jag kan bara konstatera att vi har brustit i det här fallet.

Mannen är fortfarande anställd men fråntagen alla arbetsuppgifter.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons