Annons

Falsk officer mötte rysk säkerhetstjänst

Försvar • Publicerad 16 januari 2020
Den falske officeren hade i sin roll som kontaktperson på Kustbevakningen möten med ryska FSB. Arkivbild.
Den falske officeren hade i sin roll som kontaktperson på Kustbevakningen möten med ryska FSB. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Den man som avslöjats som falsk officer inom Försvarsmakten hade flera möten med den ryska säkerhetstjänsten FSB, både i Kaliningrad och i Sverige, rapporterar Dagens Nyheter.

Det var i rollen som kontaktperson inom Kustbevakningen som mötena ägde rum.

Annons

– FSB, det är gamla KGB, och det är en organisation som definitivt inte ska underskattas, säger underrättelseexpert Christer Olsén till tidningen.

Tre möten ägde rum, bland annat var mannen i Kaliningrad under två dagar i februari 2017.

Det finns inga belägg för att mannen ska ha agerat fel i kontakterna med ryska myndigheter, enligt DN. Mannen själv skriver i ett mejl att ingen utländsk aktör har bett honom att lämna några uppgifter.

Mannen förfalskade sina meriter och ljög om sin bakgrund, vilket ledde till att han fick befattningar bland annat inom den Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) och den svenska FN-insatsen i Mali.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons