Annons
Nyheter

Falsklarm om virus på elitfest i Hongkong

En av de två deltagare som troddes ha insjuknat i covid-19 efter en fest med Hongkongs elit fick ett falskt positivt provsvar. Det betyder att runt 80 av de omkring 180 partydeltagarna slipper undan en lång tid av isolering.
Hongkong • Publicerad 8 januari 2022
Boende köar för att testa sig för covid-19 i Hongkongs affärsdistrikt.Foto: Vincent Yu/AP/TT

Såväl politiker som höga chefer har fått isolera sig sedan de deltagit i ett födelsedagskalas på en restaurang i Hongkong i måndags kväll.

Hongkongs ledare Carrie Lam har sagt att hon är besviken över att så många högt uppsatta personer samlades på den stora festen. Även om tillställningen just då inte bröt mot några restriktioner hade hälsomyndigheterna bara tre dagar tidigare manat människor att undvika större samlingar.

Annons

En kvinna som först testade positivt efter partyt har därefter testat negativt i två efterföljande tester och har inga symtom, enligt mikrobiolog Yuen Kwok-Yung. Det första testet gjordes av en läkare som också är kvinnans man och enligt Yuen kan testpinnen ha kontaminerats eftersom läkaren före testet hade vaccinerat 13 andra patienter.

Men en person som anlände till festen senare på kvällen är fortsatt bekräftat smittad – vilket gör att omkring hundra personer som var kvar på partyt efter klockan 21.30 måste stanna i den tre veckor långa karantänen, enligt medier i Hongkong.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons