Annons
Nyheter

Fängelse för kartläggning av skyddsobjekt

Mannen åkte runt för att titta på militära anläggningar och samlade via bland annat nätforum in uppgifter om närmare 40 skyddsobjekt.
Nu döms han till åtta månaders fängelse för grov obehörig befattning med hemliga uppgifter.
Brott • Publicerad 7 maj 2020
En man döms till fängelse för att ha kartlagt olika militära anläggningar i Sverige. Arkivbild.
En man döms till fängelse för att ha kartlagt olika militära anläggningar i Sverige. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Den 47-årige mannen har i förhören berättat att han haft ett brinnande intresse för militärhistoria. Under en period för omkring tio år sedan var han aktiv i olika nätforum och reste även runt i Skåne för att titta på olika försvarsanläggningar.

Efter mejlväxling med olika likasinnade fick han också hem ett omfattande material om olika anläggningar.

Annons

När Säkerhetspolisen slog till i november 2017 hittades ett stort antal datorer, usb-minnen, hårddiskar och cd-skivor med material hemma hos mannen. Sammantaget handlar det enligt åtalet om bilder och uppgifter om 37 militära anläggningar.

Liknande fall

Att han skulle haft något brottsligt uppsåt förnekar den nu dömde mannen. Men enligt Helsingborgs tingsrätt hade uppgifterna kunnat medföra en allvarlig skada för Sveriges säkerhet om de hamnat hos något annat land.

"Tingsrätten anser att mannen har gjort sig skyldig till allvarlig brottslighet och dömer mannen till åtta månaders fängelse", säger lagmannen Ylva Norling Jönsson i ett pressmeddelande.

Tidigare har Göteborgs tingsrätt dömt en annan man till ett års fängelse för liknande brottslighet. Både den dömde och åklagaren har överklagat och fallet väntar nu på prövning i hovrätten.

"Största fritidsintresset"

Totalt utreds ett tiotal personer för liknande brott.

– De förklaringar som de själva har lämnat, och vi har väl egentligen ingen anledning att ha en annan uppfattning, är att de tycker att det är så intressant med försvarsanläggningarna, sade åklagaren Mats Ljungqvist till TT i samband med åtalet mot 47-åringen.

– Att man helt enkelt har det här som sitt största fritidsintresse.

Fakta: Detta är ett skyddsobjekt

Skyddsobjekt är benämningen på byggnader, andra anläggningar, objekt och områden som enligt Skyddslagen och Skyddsförordningen kan behöva skydd mot sabotage, terroristbrott, grovt rån och spioneri samt röjande av andra hemliga uppgifter som rör totalförsvaret.

Några exempel på skyddsobjekt är statschefens och tronföljarens residens och bostäder, statsministerns bostäder och riksdagens byggnader, byggnader som disponeras av Försvarsmakten samt byggnader som är avsedda för att leda statlig eller kommunal verksamhet.

Källa: Länsstyrelsen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons