GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Fängelsechefen: De kommer inte tillbaka hit

De morddömda fångarna bakom gisslandramat på högsäkerhetsfängelset Hällby sitter anhållna misstänkta för människorov.
Vart de tar vägen härnäst är inte känt, men tillbaka till brottsplatsen kommer de inte, klargör fängelsechefen Peter Kjellin för TT.
Brott • Publicerad torsdag 20:48
Två polispiketer lämnar området vid Hällbyanstalten, där en stor insats pågick under onsdagen sedan två morddömda fångar tagit personal i gisslan.
Två polispiketer lämnar området vid Hällbyanstalten, där en stor insats pågick under onsdagen sedan två morddömda fångar tagit personal i gisslan.
Foto: Per Karlsson/TT

Vid lunchtid på onsdagen tog ett par morddömda fångar – beväpnade med "enklare föremål" – två kriminalvårdare som gisslan på fängelset.

Inledningsvis begärde gärningsmännen att få lämna fängelset med helikopter, vilket Kriminalvårdens förhandlare avvisade med besked.

– Det är klart att det finns en rädsla för hur de ska reagera. Samtidigt är det viktigt att ge korrekt information i förhandlingar. Du får inte säga saker som ger förhoppningar du sedan inte kan leva upp till, säger Kjellin.

Rädda för medfångar

Nästa krav var att 20 kebabpizzor skulle levereras till övriga fångar på avdelningen, vilket Kriminalvården tillgodosåg.

– Självklart finns det förhandlingsutrymme när det kommer till pizza.

Att pizzakravet med tiden blev gisslantagarnas primära beror på att de var rädda för sina medintagna, tror Kjellin.

Misstänkta för människorov

– Vad jag har förstått så har andra intagna ropat att det de gjorde var haram; att det var fel. Särskilt med tanke på att den ena gisslan var kvinna. Så en tänkbar förklaring är att de här pizzorna var ett sätt att blidka deras kamrater.

Vid 21.30-tiden kunde polisen utan dramatik gripa de utmattade gärningsmännen, som av rädsla för att bli skjutna släppt den andra gisslan.

Nu sitter båda anhållna misstänkta för människorov. Vart de hamnar härnäst är inte känt, men enligt Kjellin återvänder de i varje fall inte till Hällbyfängelset.

Förvånansvärt samlade

Kriminalvårdarna som togs som gisslan mår efter omständigheterna bra, berättar anstaltschefen.

– De har varit här i dag. Och det är klart att de är tagna av situationen, men de är förvånansvärt samlade och kloka.

Förhoppningen är att de efter några lediga dagar ska kunna komma tillbaka till jobbet. Men det återstår att se hur de mår efter att ha landat lite, betonar Peter Kjellin.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer