Annons
Nyheter

Fångutväxling del i Jemens sköra fredsprocess

Den försiktiga fredsprocessen i Jemen tog ytterligare ett steg framåt genom ett beslut om fångutväxling i veckan.
Jemen • Publicerad 11 april 2023
Anhängare till Huthirebeller marscherar i Jemens huvudstad Sanaa. Arkivbild.
Anhängare till Huthirebeller marscherar i Jemens huvudstad Sanaa. Arkivbild.Foto: Hani Mohammed/AP/TT

En representant för Jemens regering bekräftar att närmare 900 fångar, de flesta av dem stridande för Huthirebellerna, kommer att utväxlas med början på torsdag.

Huthirebellerna frisläpper 106 fångar medan regeringssidan släpper 706 fångar; de som släpps fria kommer att flygas med Röda Korsets plan främst mellan den Huthikontrollerade huvudstaden Sanaa och Aden i sydvästra Jemen där regeringssidan har sitt fäste.

Annons

Saudiarabien stödjer regeringssidan i det brutala inbördeskriget, medan Huthirebellerna anses få stöd från Iran.

Utväxlingen kommer sedan viss diplomatisk islossning har skett mellan ärkerivalerna Saudiarabien och Iran. De två länderna överväger att återuppta diplomatiska kontakter som varit brutna i sju år.

Delegationer från Saudiarabien och Oman har dessutom varit i Sanaa för samtal med Huthirebellerna som en del av fredsförsöken.

Svenske Hans Grundberg, FN:s sändebud i Jemen, beskriver ansträngningarna nu som "det närmaste Jemen varit verkliga framsteg mot en varaktig fred" sedan kriget började 2014.

Fångutväxlingen är den mest omfattande sedan en fångutväxling i oktober 2020.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons