Annons
Nyheter

Jubel när frigivna fångar landade i Jemen

Ett fångutbyte med 887 fångar som hållits av Huthirebellerna i Jemen och den saudiledda koalitionen har påbörjats, enligt Röda Korset. Det första planet med frigivna fångar som landade möttes av jubel i Sanaa, Jemens rebellkontrollerade huvudstad.
Jemen • Publicerad 14 april 2023
Frigivna Huthirebeller möttes av musik, dans och jubel när de hade landat på flygplatsen i Sanaa, Jemen.Foto: Hani Mohammed/AP/TT

De frigivna jemeniterna hyllades med musik och traditionell dans, och bar dagen till ära band i landets flaggas färger – svart, vitt och rött. De välkomnades med kramar och kyssar av familjemedlemmar, och en lång rad av ledande Huthipolitiker hade mött upp på flygplatsen. En skadad man fick hjälp av medicinsk personal.

Planet kom från Aden, kuststaden som kontrolleras av landets internationellt erkända regering som stöttas av Saudiarabien. Fredagen var den första dagen av fångutbytet som ska pågå under tre dagar, med flygtransporter mellan regeringskontrollerade städer och Saudiarabien samt rebellkontrollerade Sanaa.

Annons

Ytterligare 104 fångar kommer att ensidigt friges av Saudiarabien på måndag den 17 april, enligt Röda Korset.

"Kan fira eid"

FN:s sändebud i Jemen, Hans Grundberg, välkomnar fångutbytet.

"I dag kan hundratals jemenitiska familjer fira eid med sina kära, tack vare att parterna förhandlade och kom fram till en lösning. Jag hoppas att denna anda återspeglas i pågående försök att få till stånd en övergripande, politisk lösning", kommenterar han.

Fångutväxlingen är den mest omfattande sedan oktober 2020, då över 1 000 fångar från båda sidor släpptes. FN har hjälpt till att förhandla fram fångutbytet.

Utväxlingen kommer sedan viss diplomatisk islossning har skett mellan ärkerivalerna Saudiarabien och Iran. De två länderna överväger att återuppta diplomatiska kontakter som varit brutna i sju år.

Saudidelegation på besök

Delegationer från Saudiarabien och Oman har nyligen besökt Sanaa för samtal med Huthirebellerna. Saudiarabien stödjer regeringssidan i det brutala inbördeskriget, medan Huthirebellerna anses få stöd från Iran.

Huthierna intog Sanaa 2014, och den internationellt erkända regeringen tvingades fly. En bred militär koalition ledd av Saudiarabien ingrep då på regeringens sida i konflikten som har pågått sedan dess. Tusentals människor befaras ha tagits som fångar av båda sidor.

Över 150 000 människoliv har krävts i kriget, bland dem civila. Kriget har också lett till en av världens svåraste humanitära kriser, enligt FN.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons