Annons
Nyheter

Uppmärksammad "lynchning": Far och son gripna

Två män, far och son, greps under torsdagen i Georgia, USA, misstänkta för att i februari ha skjutit ihjäl en joggare.
Gripandet kommer efter en knapp veckas debatt i USA om att två vita män inte frihetsberövats efter att ha jagat och dödat en obeväpnad svart man.
USA • Publicerad 8 maj 2020
Protestmarsch i Brunswick, Georgia, för att rättvisa ska skipas i fallet där Ahmaud Arbery sköts till döds.
Protestmarsch i Brunswick, Georgia, för att rättvisa ska skipas i fallet där Ahmaud Arbery sköts till döds.Foto: Bobby Haven/AP/TT

Det hela började den 23 februari i år, när 25-årige Ahmaud Arbery gav sig ut på en löptur i staden Brunswick. Gregory och Travis McMichael fick syn på honom och tyckte att han såg ut som en man de misstänkte ha utfört en rad inbrott i området.

De plockade på sig en pistol och ett gevär, hoppade in en bil och följde efter Arbery. När de försökte stoppa honom vägrade han och minuter senare avled 25-åringen av skottskador.

Annons

Så långt är alla överens, men far och son McMichael frihetsberövades aldrig efter händelsen och två åklagare som fått fallet på sitt bord har under våren avsagt sig fallet på grund av jäv.

Video nytt bevis

Den första åklagaren sade sig inte hitta någon anledning att gripa de båda männen, men avsade sig sedan fallet eftersom han hade arbetat tillsammans med 64-årige Gregory McMichael, en före detta polis. Åklagare nummer två hade i sin tur en son som arbetat med McMichael. Och under de interna turerna stod utredningen still.

Tills den här veckan, när en video filmad med en mobiltelefon spreds i sociala medier. Filmen visar hur Arbery jagas och vapen riktas mot honom när han försöker slå sig fri från den yngre McMichael. Samtidigt hörs flera skott.

Videon tycks bland annat motsäga McMichaels försvar att de känt sig hotade av Arbery.

– Mr Arbery hade inte begått något brott och det fanns ingen anledning för dessa män att tro att de hade rätt att stoppa honom med vapen eller att använda dödligt våld för att genomföra sitt olagliga försöka att stoppa honom. Detta är mord, säger familjen Arberys advokat Lee Merritt enligt USA Today.

En lynchning

Människorättsorganisationer, kändisar och presidentaspiranten Joe Biden har i veckan protesterat och demonstrationer har hållits i Brunswick, som ligger vid Atlantkusten.

Basketstjärnan LeBron James skrev på Twitter att "Vi (svarta) jagas bokstavligen varje dag, varje gång vi sätter vår fot utanför säkerheten i våra hem. Ska vi nu inte ens kunna jogga?".

Biden kallade enligt Washington Post tidigare på torsdagen händelsen för en "lynchning rakt framför våra ögon" och att händelsen bara är den senaste i en "pandemi av hat" i USA.

Fallet har efter uppmärksamheten fått nya åklagare och har tagits från den lokala polisen. I stället var det GBI, Georgias delstatliga motsvarighet till federala FBI som grep de två männen, misstänkta för grovt oprovocerat våld och mord.

"Förtjänar svar"

GBI – som uppger att de kopplades in på fallet först efter att den lokala polisen anmält hot riktade mot sig – behövde bara en dags utredning för att frihetsberöva männen.

– Tidigare den här veckan såg jag en video som visar Mr Arberys sista ögonblick i livet. Det är helt fruktansvärt och Georgiaborna förtjänar svar, säger delstatens guvernör, republikanen Brian Kemp, vid en presskonferens efter gripandet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons