Annons
Nyheter

Får tillbaka 600 000 kronor av hyresvärden

Ett par på Östermalm i Stockholm får tillbaka rekordsumman 600 000 kronor, rapporterar Hem & Hyra.
Anledningen är att deras hyresvärd höjde hyran utan att förhandla med Hyresgästföreningen.
Bostad • Publicerad 2 februari 2023
Med ränta tyckte sig paret egentligen ha rätt till över 800|000 kronor. Arkivbild.
Med ränta tyckte sig paret egentligen ha rätt till över 800|000 kronor. Arkivbild.Foto: Helena Landstedt/TT

– Jag har aldrig varit med om att en hyresgäst har fått tillbaka ett så stort belopp, säger Marie Ripman, processjurist på Hyresgästföreningen i region Stockholm, till tidningen.

Lägenheten ligger på en av Sveriges dyraste adresser, nära Strandvägen i Stockholm. För nio år sedan bestämde sig hyresvärden för att lyxrenovera den.

Annons

Renoveringen ska ha kostat tre miljoner kronor och hyresvärden höjde därför hyran till 24 000 kronor och senare 25 000 kronor i månaden. Men hyran förhandlades aldrig med Hyresgästföreningen, som nu meddelar att hyran var 7 000 kronor för hög.

Värden hävdar att paret själva önskat renoveringen, och att den 205 kvadratmeter stora lägenheten har ett högt bruksvärde. Men det håller inte enligt Hyresgästföreningen.

Hyresvärden måste därför betala tillbaka 600 000 kronor till paret, och 25 000 kronor i skadestånd till Hyresgästföreningen för brott mot förhandlingsordningen.

Paret har enligt Hem & Hyra bytt paradvåningen mot en annan lägenhet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons