Annons
Nyheter

Färgerna som gör dig osynlig för myggen

Tänk Barbapapa om du inte vill bli myggbiten i sommar! Nu har forskarna tagit reda på vilka färger som är bäst (och sämst) på att hålla myggen borta.
Natur • Publicerad 1 augusti 2021
Tänk Barbapapa, om du inte vill bli myggbiten i sommar.
Tänk Barbapapa, om du inte vill bli myggbiten i sommar.Foto: Jurek Holzer / SvD / TT

På flera håll i landet finns det just nu ovanligt mycket mygg. Områdena runt Älvdalen och Uppsala har haft stora problem, och nyligen rapporterade Göteborgs-Posten att den så kallade tunnelbanemyggan är tillbaka i stadsdelen Majorna.

– De är otroligt aggressiva och de ger rejäla utslag när man blir biten. Det har varit och är ett riktigt myggår i år. Först var det blött och sedan blev det varmt, säger Marcus Stensmyr, myggforskare vid Lunds universitet.

Annons

Diverse hjälpmedel finns, så klart, men en sak som ofta förbises när det kommer till att hålla dessa flygfän på behörigt avstånd, är färgen på våra kläder.

– Myggen känner lukten av koldioxid i vår andedräkt. Det fungerar som att trycka på en knapp, för då börjar de aktivt leta efter kontraster och rörelser. De letar efter ett offer att bita i, helt enkelt, säger Marcus Stensmyr.

I samband med detta ändras också deras färgpreferenser, så att de börjar leta efter vissa specifika färger, ofta mörka färger och hudfärgsnyanser.

Myggornas favoritfärger

– Då blir dessa färger helt plötsligt väldigt intressanta, säger Marcus Stensmyr.

Att myggor föredrar vissa färger framför andra är inget nytt. Det var anledningen till att USA:s armé för en tid sedan gick från att använda mörkblå uniformsskjortor, till ljusblå, och till att britterna till stor del använde sig av ljusa, khakifärgade, kläder i tropikerna under kolonialtiden.

Nu har forskare vid bland annat University of Washington i USA samt Albert-Ludwigs-Universität i Tyskland kartlagt exakt vilka färger myggorna föredrar.

Studien är ännu inte vetenskapligt publicerad, men resultatet bekräftar att myggor först och främst letar efter mörka färger, som mörkblått, mörkrött eller dito orange. Rosa, cyan (ljusblått) samt limegrönt, däremot, väcker inte alls samma intresse.

Gracila rörelser

– Man är inte bara "pretty in pink", man blir osynlig för myggorna också, säger Marcus Stensmyr och fortsätter:

– Det hänger ju ihop med deras föreställning om hur ett byte ska se ut. Myggor uppfattar ju världen lite annorlunda än vad vi gör, eftersom de har andra färgpigment i ögonen. De ser kontraster och med deras ögon försvinner vissa färger i bakgrunden, säger Marcus Stensmyr.

Hur vi rör oss har också betydelse, berättar han.

Annons

– Att jogga, hoppa eller skutta omkring i svarta träningskläder är ingen bra idé. Man ska ta det lugnt och röra sig gracilt, helst i ljusa, rosa eller limegröna kläder, om man inte vill bli myggbiten. Tänk Barbapappa!

Fakta: Suger blod

Myggor kan vara en plåga sommarkvällar när den luktar och känner sig fram till ett varmblodigt djur – såsom en människa.

Det är bara honorna som suger blod, medan hanarna dricker nektar från blommor. Honan har ett vasst sugrör vid munnen som hon kan sticka genom huden, till exempel på en människa. En vätska förhindrar blodet från att stelna. Sedan suger hon upp så mycket blod hon orkar. Honan behöver blodet eftersom hon ska lägga ägg. Myggorna lägger äggen i vattenpölar och diken. Där lever också mygglarverna.

Källa: Nationalencyklopedin

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons