Annons
Nyheter

Hetaste sommaren på 60 år i Argentina

Argentina • Publicerad 12 februari 2023
Invånarna i den argentinska huvudstaden Buenos Aires gjordes sitt bästa för att svalka sig även förra sommaren – som också bjöd på mycket höga temperaturer. Arkivbild.
Invånarna i den argentinska huvudstaden Buenos Aires gjordes sitt bästa för att svalka sig även förra sommaren – som också bjöd på mycket höga temperaturer. Arkivbild.Foto: Maria De Fina/AP/TT

Argentinas vädermyndighet SMN har utfärdat varningar för hälsofarlig värme i nio av landets provinser.

Det sydamerikanska landet genomlider just nu den här sommarens åttonde värmebölja – med temperaturer på runt 40 grader. Under det senaste årtiondet har det aldrig varit fler än fyra-fem sådana toppar per säsong.

Annons

Räknat på perioden november till januari är det den hetaste sommaren sedan 1961. Temperaturen är cirka 1,7 grader högre än normalt, enligt SMN.

Meteorologen Enzo Campetella säger till AFP att enstaka värmeböljor visserligen är normalt men att klimatförändringarna gjort dem mer ihållande och intensiva. Det gäller på alla kontinenter.

Invånarna i huvudstaden Buenos Aires vaknade på lördagen upp till en temperatur på 36 grader. I Rio Negro-provinsen i norra Patagonien uppmättes 42 grader på torsdagen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons