Färre lockas av husköp utomlands
I helgen anordnas i Stockholm en mässa för svenskar som drömmer om ett utlandsboende. Men det senaste året har svenskarnas intresse för husköp utomlands svalnat. Åtminstone i solsäkra Spanien och Portugal.
Totalt registrerades 723 svenska bostadsköp under årets andra kvartal. Det är en minskning med 30 procent jämfört med samma period 2018, och den lägsta kvartalssiffran sedan andra kvartalet 2015, enligt färska siffror från den spanska inskrivningsmyndigheten Registradores.
Svenska bostadsköpare hamnar på en åttonde plats på listan över utländska köpargrupper i Spanien. Trots att brexit dämpar är den brittiska efterfrågan fortsatt starkast, följt av Frankrike och Tyskland.
I Portugal valde 637 svenskar att slå till på en bostad under 2018, vilket är en minskning i antal med 15 procent jämfört med året innan, enligt ny statistik från den statliga statistikbyrån INE i Portugal.
Kronraset påverkar
Den svaga svenska kronan, ovisshet kring den svenska bostadsmarknaden och nya amorteringskrav bedöms ligga bakom den minskade köpviljan bland svenskarna. Dubbelbeskattningsavtalet med Portugal bedöms också ha bidragit.
– Att ha en bostad utomlands är en form av lyxkonsumtion för många. Vi märker att många drar in på lyxkonsumtionen i oroliga tider, och den svaga svenska kronan urholkar köpkraften, säger Daniel Nilsson, chef för Fastighetsbyrån utland.
Under de senaste åren har dessutom bostäder i både Spanien och Portugal kraftigt ökat i pris. I kustområdena där Fastighetsbyrån är verksamma handlar det om en 20-procentig ökning, enligt Daniel Nilsson.
– En semesterbostad i Spanien är en form av konsumtionsvara till skillnad från våra kunders primärboende i Sverige, och när priset på konsumtionsvaror stiger så faller till slut efterfrågan.
Har ökat på längre sikt
Han konstaterar samtidigt att boendeköpen utomlands totalt sett har vuxit under de senaste åren. Exempelvis är fjolårets siffror för svenskarnas bostadsköp i Portugal de näst högsta på fem år, och köpen var i fjol nära tre gånger så många som 2014.
– Den svenska efterfrågan har flerdubblats under den senaste femårsperioden och att tillväxtkurvan planar ut någon gång för att sedan vända upp igen är naturligt. Det är fortfarande många svenskar som köper bostäder, även om vi inte ser inte samma rekordnivåer längre.
Förr var det främst höginkomsttagare och pensionärer som var sugna på ett boende vid Medelhavet. Numera är det mer vanligt folk, barnfamiljer, eller 45-åringar mitt i karriären, berättar Daniel Nilsson.
– Det är fortfarande en del pensionärer som väljer att flytta till Spanien, men totalt sett utgör de en ganska liten del av vår kundbas.
Fler vill ha storstadspuls
Svenskarna har gått från att söka efter bostäder i mindre orter, primärt för sol och stränder och lugn och ro till att i större mån efterfråga storstad i exempelvis Malaga eller Alicante.
I städerna finns ofta både stränder och storstadspuls, och tillgång till bättre internetuppkoppling.
– Det kan vara så att fler efterfrågar det för att de vill kunna kombinera semester med arbete. I mindre städer är ofta uppkopplingen sämre. Men storstad passar inte alla, många barnfamiljer vill ha det lugnare.
Svenskarna lär inte lämna Medelhavet i första taget. Spanien har en stark position bland svenskarna, och många har en relation till landet, säger Daniel Nilsson.
– Den relationen är superstark och kommer inte att dö ut. Jag tror att efterfrågan kommer tillbaka, men det hänger på kronkursen, konjunkturen och andra faktorer i vår omvärld.