Annons

Färre ögonskador efter fyrverkerier i Danmark

Danmark • Publicerad 1 januari 2020
Fyrverkerier i Köpenhamn i Danmark. Arkivbild från ett tidigare nyårsfirande i staden.
Fyrverkerier i Köpenhamn i Danmark. Arkivbild från ett tidigare nyårsfirande i staden.Foto: Pelle Rink/AP/TT

Endast nio personer fick vård på sjukhus för ögonskador till följd av nyårsfyrverkerier i Danmark när det nya årtiondet firades in. I två av fallen beskrivs skadorna som allvarliga. Det är markant färre än förra årsskiftet då 22 personer fick vård, eller nyåret 2017–2018 då 28 behövde behandlas för raketskador i ögonen.

– Siffrorna är lägre än de varit på länge. De senaste fyra åren har de legat klart högre och nu ligger de på en nivå som vi såg i början 2000-talet, säger överläkare Jørgen Villumsen vid ögonkliniken på Rigshospitalet i Glostrup.

Annons

Fem av de skadade hade träffats av raketer som kommit på villovägar och till skillnad från tidigare år har färre skadats av att raketerna exploderat av misstag i folks ansikten. Villumsen säger att en trolig anledning till minskningen kan vara att kvaliteten på fyrverkeritårtor har blivit bättre.

– Jag vet inte, men det är åtminstone iögonfallande när man tittar på siffrorna, säger han.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons