Annons
Nyheter

Färre akutbesök under pandemin

I år har betydligt färre patienter sökt sig till landets akutmottagningar. Oro för att bli smittad har fått människor att vårda sig själva i hemmet i stället, tror Socialstyrelsen.
Coronaviruset • Publicerad 3 december 2020
Betydligt färre patienter har sökt sig till landets akutmottagningar i år. Arkivbild.
Betydligt färre patienter har sökt sig till landets akutmottagningar i år. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Mellan mars och september sökte sig 159 000 färre patienter till landets akutmottagningar. Det motsvarar en minskning på 16 procent, jämfört med motsvarande period 2019.

– Den största minskningen skedde under pandemins första månader, säger Thea Enhörning, utredare på Socialstyrelsen, till TT.

Annons

Myndigheten tror att nedgången kan förklaras av beteendeförändringar, det vill säga att människor valt att inte söka vård på grund av oro för att bli smittad.

Minskning i alla grupper

– För vissa tillstånd får detta inga konsekvenser alls, eftersom de kan vårda sig själva i hemmet, medan det för andra kan ha fått väldigt allvarliga konsekvenser. Hur många dessa är vet vi inte, men vi har hela tiden sagt att man ska söka vård vid behov, säger Thea Enhörning.

Under motsvarande period har antalet digitala vårdbesök blivit fler, men det förklarar inte hela minskningen, enligt Thea Enhörning.

Antalet besök har minskat inom alla diagnosgrupper, förutom misshandel samt diagnoser som ger covid-19-liknande symtom, som hosta och andningsproblem, där antalet besök ökat.

Fler besök

– Det tyder på att man sökt vård på grund av oro för att man har blivit smittad, säger Thea Enhörning.

Efter pandemins första månader har antalet akutbesök successivt ökat.

– Siffrorna för oktober håller nu på att rapporteras in, och dessa närmar sig tidigare års nivåer. Framför allt har andelen besök som leder till inskrivning ökat, vilket är en indikation på att de med allvarliga tillstånd tar sig till akuten. Hur det ser ut i dag, med den ökande smittspridningen vi har just nu, vet vi dock ännu inte, säger Thea Enhörning.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons