Annons
Nyheter

Färre trädgårdsföretag odlar mer

Lantbruk • Publicerad 3 juli 2021
Jordgubbar var en av de grödor som gav stora skördar i fjol. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Antalet trädgårdsföretag fortsatte att minska mellan 2017 och 2020, samtidigt som den odlade ytan ökade lika mycket, enligt Jordbruksverket.

Under perioden minskade antalet trädgårdsföretag sett över hela sektorn med sju procent, till 1 818. Företagen sysselsatte knappt 14 800 personer i fjol.

Annons

Störst var minskningen av antalet företag, elva procent, inom odling av prydnadsväxter i växthus.

Minskningen har pågått sedan 1970-talet.

Men den odlade så kallade frilandsarealen av trädgårdsväxter ökade i stället med sju procent, till 13 700 hektar. Det är den största ytan sedan slutet av 1990-talet.

Arealen ökade för alla grenar av frilandsodlingen, men mest för plantskoleväxter och köksväxter, som steg med tolv respektive åtta procent 2017-2020.

Skördarna av betor, lök, jordgubbar och tomat var rekordstora i fjol, men även bland annat morot, äpple och olika kålväxter visade goda resultat.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons