Annons
Nyheter

Färre tror på stigande bostadspriser

Färre tror att priserna på bostäder kommer att stiga, och hushållen tror att räntan blir 3,99 procent om ett år. Det visar SEB:s bostadsindikator.
Bostad • Publicerad 11 september 2023
Hushållen tror att räntan landar på 4 procent om ett år, enligt SEB:s senaste bostadsindikator. Arkivbild.
Hushållen tror att räntan landar på 4 procent om ett år, enligt SEB:s senaste bostadsindikator. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Andelen hushåll som tror på stigande bostadspriser det kommande året ligger på 35 procent, vilket är en minskning med 6 procentenheter jämfört med förra månaden.

Samtidigt ökar andelen hushåll som tror på sjunkande priser från 26 procent till 29 procent.

Annons

Hushållen tror att räntan ligger på 3,99 procent om ett år. Det är något lägre förväntad ränta jämfört med vad hushållen uppgav föregående månad.

"Länge har boprisförväntningarna trotsat den ekonomiska utvecklingen men till slut kom den väntade nedgången. Den här månaden verkar den ekonomiska verkligheten och ett kyligt mottagande av den stora visningshelgen fått hushållen att dämpa sin framtidstro något. I höst väntar en räntetopp, svajiga elpriser och fortsatt urholkade plånböcker vilket samlat talar för en dämpad men också osäker boprisutveckling", skriver SEB:s privatekonom Américo Fernández i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons