Annons

Fartyg med ukrainskt spannmål har nått Turkiet

Ukraina • Publicerad 24 september 2023
Spannmålsfartyg på Svarta havet i fjol. Arkivbild.
Spannmålsfartyg på Svarta havet i fjol. Arkivbild.Foto: Emrah Gurel/AP/TT

Ett andra fartyg med spannmål som skeppats från Ukraina nådde på söndagen Turkiet, uppger flera sjötrafiksajter.

Fartyget Aroyat, med 17 600 ton vete ombord, lämnade Tjornomorsk i regionen Odessa i fredags med destination Egypten. Enligt sajter som Marine Traffic och Vessel Finder befann sig fartyget i Bosporen i Turkiet på söndagsmorgonen lokal tid.

Annons

Ryssland meddelade i juli att man inte ville se en förlängning av det avtal som Turkiet förhandlat fram tillsammans med FN för export av spannmål från Ukraina. Ukraina har sedan dess försökt hitta alternativa transportvägar. Trots hot från Ryssland om attacker mot fartyg som tar sig till och från Ukraina testar landet nu en ny korridor över Svarta havet genom bulgariskt och rumänskt vatten.

Det första fartyget genom den nya korridoren lämnade Tjornomorsk i tisdags och anlände till Turkiet med 3 000 ton spannmål i torsdags utan incidenter.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons