GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Favoriterna i garderoben billigast i längden

Har du en massa kläder i garderoben som du inte använder? Du är inte ensam. Ett pågående projekt undersöker vilka av våra kläder vi använder och varför.
Cirkulär ekonomi • Publicerad 21 januari 2023
Det lönar sig att köpa plagg man gillar och sedan använder ofta. Arkivbild.
Det lönar sig att köpa plagg man gillar och sedan använder ofta. Arkivbild.Foto: Maja Suslin/TT

I hundra dagar har drygt 350 personer varje morgon loggat vilka kläder de använder. Det har handlat om vanliga vardagskläder, men inte sånt som strumpor och underkläder.

Resultaten håller fortfarande på att analyseras, men några saker ser man redan tydligt. Bland annat har man tittat på kläders kostnad per användningstillfälle, där kavajer är dyrast och jeans och t-tröjor billigast.

Billigare begagnat

Det lönar sig i längden att köpa plagg man gillar och använder ofta.

– Kostnaden går också ganska fort att få ned om man använder något ofta. Bara efter en så kort period som vi testade låg jeans och t-shirts på samma kostnad per användningstillfälle, trots väldigt olika inköpspris. Inköpspris är bara en del av bilden för att förstå vad det faktiskt kostar, säger Ann-Charlotte Mellquist, projektledare vid forskningsinstitutet Rise som genomför studien tillsammans med klädmärkena Asket, Filippa K och Houdini.

Ser man till kostnad per användningstillfälle blir det också tydligt att det är billigare att köpa begagnat.

Det som styr klädvalet på morgonen är egentligen inga konstigheter – vädret, vilken aktivitet man ska utföra, vem man ska träffa, humör, funktion, transportsätt – till exempel om man ska cykla.

– Någon eller några säger rotation, en önskan om att inte ha på sig samma saker. Någon sade "det som är rent".

Dålig koll

Deltagarna i studien är rekryterade från klädmärkenas kundklubbar, och kan antas ha ett intresse för kvalitet och hållbarhet och ha råd med lite dyrare kläder än en genomsnittlig konsument. Men inte ens de hade koll på hur mycket kläder de hade, efter ett tag visade det sig att många använde fler plagg än vad de angett att de hade i garderoben.

– Vår inventering visar att även den här typen av konsumenter räknar fel och underestimerar sina garderober.

Gemensamt för de flesta var dock att de tyckte att de hade för mycket kläder.

– Alla deltagare i studien utom tre sade att de ville ha en mindre garderob. De tre sade att de hade exakt lagom många plagg.

Ann-Charlotte Mellqvist tycker att studien väcker frågor om vad som är tillräckligt. Den förhållandevis medvetna grupp de undersökt har många outnyttjade plagg i sin garderob och använde i snitt 63 procent.

– Då kan man ju undra hur det ser ut i andra användargrupper.

Fakta: Favoritgarderoben

Några resultat från den pågående studien:

Jeans är tillsammans med jackor de plagg som används flitigast. Klänningar, kjolar och blusar ligger i botten.

Män använder de kläder de har i högre grad än vad kvinnor gör och unga är bättre på att använda kläderna än äldre.

Det finns inga stora skillnader i användningsgrad mellan second hand och nya kläder.

Kvinnor har mer second hand-plagg än vad män har.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.