Annons
Nyheter

FBI: Kina misstänks öppnat "polisstation" i USA

FBI har gripit två män som misstänks för att på uppdrag av den kinesiska regeringen ha öppnat en hemlig "polisstation" i New York, meddelar USA justitiedepartement på måndagen.
USA • Publicerad 17 april 2023
Breon Peace, chefsåklagare i Brooklyn, meddelade gripanden på en presskonferens. Arkivbild.
Breon Peace, chefsåklagare i Brooklyn, meddelade gripanden på en presskonferens. Arkivbild.Foto: Yuki Iwamura/AP/TT

Mot ytterligare 34 kinesiska offentliganställda riktas anklagelser om att de har övervakat och trakasserat kinesiska dissidenter som bor i USA.

Enligt departementet och FBI är gripandena en del av en större satsning om att slå ner den kinesiska regeringens försök att trakassera oliktänkande och strypa yttrandefriheten i USA.

Annons

De två männen, en 61-åring och en 59-åring, frihetsberövades i sina bostäder på måndagsmorgonen.

Enligt FBI och justitiedepartementet har en lokal enhet av det kinesiska departementet för allmän säkerhet verkat inne i en kontorsbyggnad i stadsdelen Chinatown på Manhattan. Lokalen stängdes i höstas mitt under FBI:s utredning.

De två gripna männen – som uppges ha agerat i USA på uppdrag av en kinesisk regeringstjänsteman – raderade all kommunikation med den tjänstemannen från sina telefoner när de blev medvetna om att en FBI-utredning pågick, enligt justitiedepartementet.

– Vi varken vill ha eller behöver en säkerhetspolisstation i vår fantastiska stad, sade Breon Peace, chefsåklagare i Brooklyn, på en presskonferens där gripanden tillkännagavs.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons