Annons
Nyheter

Fel person omhändertogs – utredning läggs ner

En man satt frihetsberövad i två dygn innan någon insåg att polisen omhändertagit fel person. Nu läggs förundersökningen om tjänstefel ner, skriver Dagens juridik.
Juridik • Publicerad 4 februari 2023
En man satt frihetsberövad i två dygn innan någon insåg att polisen omhändertagit fel person. Arkivbild.
En man satt frihetsberövad i två dygn innan någon insåg att polisen omhändertagit fel person. Arkivbild.Foto: Per Danielsson/TT

I höstas hade en övervakningsnämnd ett möte där det slogs fast att en man i norra Sverige ”omedelbart skulle omhändertas och förpassas till närmaste häkte eller polisarrest”.

Dagen efter stoppades mannen i sin bil och fördes till arresten, där han satt inlåst i två dygn.

Annons

Problemet var bara att fel namn och personnummer skrivits på underrättelsen. Fel man satt alltså frihetsberövad. En utredning om olaga frihetsberövande inleddes, men omrubricerades senare till tjänstefel.

Mannen sade i förhör att det kändes kränkande att sitta inlåst och att han trots att han inte sökte något skadestånd ville att saken skulle gå till åtal.

Så blir det inte.

Kvinnan som förde protokollet under nämndens möte medger att hon blandat ihop namnen men att det hela borde ses som ringa tjänstefel, vilket inte är straffbart. Överåklagaren gick på kvinnans linje och förundersökningen läggs därmed ner.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons