Annons
Nyheter

Felen vid Ringhals åtgärdade – tillbaka i drift

De tekniska fel som orsakat ett stopp i kärnkraftsreaktorn Ringhals 3 har åtgärdats och reaktorn har tagits i drift igen.
Energi • Publicerad 11 januari 2022
Kärnkraftsreaktorn Ringhals 3 väntas nå full produktion igen under tisdagseftermiddagen. Arkivbild.
Kärnkraftsreaktorn Ringhals 3 väntas nå full produktion igen under tisdagseftermiddagen. Arkivbild.Foto: Annika Örnborg, Ringhals/TT

Kärnkraftsreaktorn Ringhals 3 har nu börjat leverera el igen.

– Två minuter över halv åtta så kopplades den första av Ringhals 3 två turbiner mot elnätet. Så vi är på väg upp med elproduktionen, säger Anna Collin, presschef på Ringhals, på tisdagsmorgonen.

Annons

Stoppet, som skedde i torsdags, är det senaste av två automatiska snabbstopp under de senaste veckorna. Snabbstoppen är en inbyggd säkerhetsåtgärd som stoppar reaktorn vid signal om en avvikelse.

Orsaken till det första stoppet lokaliserades till en av styrstavarna som löstes ut på grund av ett signalfel. Det senaste stoppet har liknande orsaker, berättar Anna Collin.

– Det är i samma härad kan man säga. Det hänger ihop med elektronik, säger hon.

– Det var ett fel som fick anläggningen att automatiskt snabbstoppas och när det åtgärdades så uppstod det en avvikelse under stilleståndet som vi behövde ta hand om också. Det problemet löste sig under gårdagen.

TT: Hur ser ni på att det har uppstått tre avvikelser under så kort tid?

– Den här tiden på året så ska vi köra för fullt naturligtvis, så det var väldigt olyckligt att det här inträffade. Det här är så att säga vår högsäsong. Men nu ser vi fram emot att kunna köra ända fram tills i vår när det är dags för planerad avställning för underhåll.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons