GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Felet vid Ringhals lokaliserat

Energi • Publicerad 9 januari 2022
Ringhals 3 snabbstoppades i torsdags kväll. Arkivbild.
Ringhals 3 snabbstoppades i torsdags kväll. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Tekniker vid kärnkraftverket Ringhals har lokaliserat det fel som utlöste snabbstoppet i reaktor 3 i torsdags.

– Det är problem med elektronik som man har jobbat med, säger kärnkraftverkets presschef Anna Collin till TT på söndagskvällen.

Prognosen som säger att elproduktionen kan återstartas klockan 23.59 på måndag ligger därmed fast.

– Den här typen av snabbstopp är trots allt ganska ovanliga, trots att det hänt två gånger den här veckan. Att det här har inträffat betyder inte att säkerheten är hotad. Det är en inbyggd automatisk åtgärd med väldigt hög känslighet stannar reaktorn vid signal om avvikelse, säger Collin.

Ringhals 3 stoppades också i onsdags kväll förra veckan. Orsaken lokaliserades då till en av styrstavarna som löstes ut på grund av ett signalfel. Återstarten inleddes i lördags och reaktorn var tillbaka i full produktion i tisdags.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.