Annons
Nyheter

Fem 17-åringar döms för påskupplopp i Malmö

Poliser utsattes för stenkastning och våldsamheterna eskalerade.
Nu döms fem ungdomar för upploppet efter Rasmus Paludans koranbränning i Malmö förra påsken.
Brott • Publicerad 17 april 2023
16 april förra året: Motdemonstranter kastar sten mot kravallutrustad polis och en polisbuss vid Skånegården i Malmö där Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, höll en manifestation.
16 april förra året: Motdemonstranter kastar sten mot kravallutrustad polis och en polisbuss vid Skånegården i Malmö där Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, höll en manifestation.Foto: Johan Nilsson/TT

Sex ungdomar åtalades för grovt blåljussabotage efter att den högerextreme politikern Rasmus Paludan brände en koran vid Skånegården i utkanten av Malmö den 16 april 2022. Både poliser och polisbussar skadades.

Fem av ungdomarna, samtliga nu sjutton år gamla, döms. Två av dem till sluten ungdomsvård, ytterligare två till ungdomstjänst och den sista pojken får både ungdomsvård och ungdomstjänst.

Annons

En av 17-åringarna döms även för försök till våld mot tjänsteman, uppger Malmö tingsrätt i ett pressmeddelande.

Åtalet handlade om vad som utspelade sig vid Skånegården i Malmö den 16 april förra året, då den högerextreme politikern Rasmus Paludan var där och brände en koran.

Påskupploppen inleddes på skärtorsdagen förra året, sedan Rasmus Paludan beviljats tillstånd att hålla allmänna sammankomster för att bränna exemplar av koranen i Linköping och Norrköping. De kunde inte genomföras, men våldsamma upplopp utbröt.

Dagarna därpå spred sig oroligheterna till bland annat Malmö, Stockholm och Örebro. Ett stort antal personer har redan dömts till fängelse för grovt blåljussabotage efter upploppen.

Bakgrund: Påskupploppen

Under påskhelgen 2022 uppstod oroligheter på flera orter till följd av Rasmus Paludans koranbränningar.

Paludan, partiledare för högerextrema Stram kurs, besökte – eller planerade att besöka – Örebro, Linköping, Norrköping, Landskrona, Malmö och Stockholmsförorten Rinkeby, något som följdes av våldsamma upplopp med skadegörelse och våld främst riktat mot polisen.

Under skärtorsdagen besökte han också Jönköping utan att några våldsamheter utbröt.

Ett stort antal personer har dömts till fängelse för grovt blåljussabotage efter upploppen. Hundratals ytterligare kan komma att misstänkas för brott, har utredare i de aktuella polisregionerna tidigare uppgett för TT.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons